Zázvorový čaj recept
[dropcap]Z[/dropcap]ázvor je mnohými považován za magickou rosolinu, která dokáže léčit mnohé neduhy. Jestliže chcete využít účinků zázvoru v maximální možné míře, pak si můžete uvařit zázvorový čaj. Ten je schopen vytáhnout ze zázvoru velké množství účinných látek. Než se budeme věnovat receptu na tento skvělý čaj, určitě je vhodné říct pár slov ke správnému výběru zázvoru. Ideální je volit čerstvý zázvor, který je k dispozici jak v supermarketech, tak i u stánkových prodejců. Ti jej budou mít s největší pravděpodobností nejkvalitnější. V nouzi lze sáhnout i po zázvoru sušeném či naloženém v cukru.
Příprava zázvorového čaje
Budeme potřebovat
[starlist]
- kousek kořene čerstvého zázvoru
- vodu
- kousek citrónu
- malou lžičku medu
[/starlist]
Postup přípravy zázvorového čaje
Vezmeme si struhadlo a nastrouháme část kořene zázvoru. Pro silnou a ne příliš přehnanou chuť jsou ideální dvě až tři lžičky zázvoru. Nastrouhaný zázvor pak dáme do konvice o objemu jednoho litru. Následně jej zalijeme horkou vodou. Louhovat bychom měli nechat celou směs zhruba 5 minut. Pak je nutné směs scedit a následně nechat vychladnout. Až poté se do čaje v mírně vychladlém stavu dává med. Celá doba přípravy se pohybuje okolo pouhých 15 minut.
[highlight]Tip: přečtěte si o zázvoru a jeho léčivých účincích[/highlight]
[box type=“info“ ]
Čeho se vyvarovat?
Nedávejte do čaje větší množství zázvoru. Mohlo by dojít k tomu, že čaj by mohl pálit již na jazyku. Zázvor nesmí být napadený plísní anebo poškozen takovým způsobem, že by to ovlivnilo chuť čaje. Velkou chybou je přidání medu do horkého čaje. Chuťově bychom čaj sice nijak výrazně neovlivnili, ale došlo by ke zničení všech důležitých látek včetně živin. Vyčistěte čaj od všech kousků zázvoru. Mohou negativně ovlivnit prostředí v žaludku. Dokonce může dojít k popálení žaludeční stěny, což je značně nepříjemné. Pokud držíte dietu, pak také počítejte s tím, že zázvorový čaj podporuje chuť k jídlu.
[/box]