3 chutné recepty na palačinky
Palačinky jsou oblíbeným jídlem nejen dětí, ale s chutí si na nich smlsnou i dospělí. Příprava palačinek je velice jednoduchá a poradí si s nimi i začínající kuchařky.
Palačinky se připravují z pololitého těsta, a mohou mít nespočet variací, výsledná chuť totiž záleží nejen na vašich kuchařských zkušenostech, ale hlavně na vaší fantazii. Základní těsto však zůstává stejné. Připravují se z mléka, hladké mouky, vajec, špetky soli a cukru. Smažíme je na pánvi v rozpáleném oleji, nejdříve z jedné strany, pak je opatrně obrátíme a dopečeme z druhé strany.
6 tipů pro ještě lepší palačinky
[checklist]
- Pokud chcete, aby vaše palačinky byly nadýchanější, můžete do nich zkusit přidat trochu perlivé vody nebo rumu. Těsto však v tomto případě musíte nechat chvilinku odpočinout, aby měla mouka čas nabobtnat.
- První palačinka se obvykle potrhá i těm zkušenějším hospodyňkám, jakmile se však pánev pořádně prohřeje a promastí, další palačinky se již obvykle netrhají.
- Pokud se chcete vyhnout připalování palačinek, nepřidávejte do těsta cukr. Palačinky budou díky sladké náplni i tak velmi dobré.
- Palačinky nemusí být jen s jahodami.
- Palačinky se dají připravit snad na tisíce způsobů a v každé rodině mají ten svůj nejoblíbenější recept.
- Kdo by neznal palačinkovou klasiku – palačinky s jahodami a šlehačkou. Někdo nahradí kompot jahodovou marmeládou a šlehačku třeba vanilkovou zmrzlinou. Ovšem tím možnosti palačinek zdaleka nekončí, spíče naopak.
[/checklist]
Máte-li například úrodu jablíček, můžete palačinky pro jednou naplnit jablečnou náplní. Její příprava je velmi jednoduchá. Stačí oloupat a nastrouhat půl kila jablek, přidat k nim 100 gramů cukru. Vše podlijete trochou vody a dusíte doměkka, nakonec přidáte špetku skořice, která nesmí chybět v žádném jablečném receptu. A alternativa, pro někoho už možná trochu okoukaných jahodových palačinek je rázem na světě.
Budete-li si chtít od ovoce odpočinout, můžete palačinky naplnit tvarohovou nebo makovou náplní.
[box type=“info“ ]
Zapečené ořechové palačinky
V chladnějším období, kdy vašemu mrazem ošlehanému tělu schází energie, můžete vyzkoušet ještě hutnější zapečené ořechové palačinky, které se připravují podobně jako palačinky s marmeládou. Usmažené palačinky nakrájíte na širší nudle, promícháte s ořechy a 50 gramy moučkového cukru. Vložíte do zapékací misky, potřete vrstvou marmelády, sněhem z vaječných bílků a zapečete ve vyhřáté troubě. Uvidíte, že vaše rodina zvyklá na klasické jahodové palačinky, rozhodně nebude proti této nové alternativě.
Palačinky na slano
Ale nikde není psáno, že palačinky musí být jen sladké. Ba naopak. Stačí v palačinkovém těstě ubrat cukru a přidat soli a máte další téměř nekonečný prostor pro vaši kulinářskou fantazii. Slané palačinky přibyly i v jídelních lístcích mnoha restaurací. Často se můžete setkat třeba s palačinkami se špenátem, ale mezi gurmány jsou zejména v poslední době velmi oblíbené také palačinky plněné uzeným masem z lososa, přelité smetanovo-bylinkovou omáčkou.
Kromě výše uvedených palačinkových variant, můžete své domácí strávníky překvapit zelnými palačinkami, posypanými skořicí. Že si kombinaci zelí a skořice neumíte představit? Není nic jednoduššího než vyzkpoušet, co na na vaše chuťové buňky řeknou. Recept pro vás máme.
[box type=“info“ ]
Zelné palačinky se skořicí
Na zelné palačinky potřebujete: 2,5 dcl mléka, 2 žloutky, špetku soli, 20 gramů moučkového cukru, 220 gramů hladké mouky, 2,5 dcl perlivé vody, 2 bílky, 200 gramů dušeného hlávkového zelí, sádlo nebo olej na pečení.
V mléce rozšlehejte žloutky, sůl, cukr, mouku a vše dobře promíchejte. Přidejte perlivou vodu, tuhý sníh ze dvou bílků, doměkka udušené a vychlazené zelí a vše opět pořádně promíchejte. Palačinky pečte po obou stranách na rozpáleném oleji nebo tuku a upečené ještě teplé palačinky posypte skořicovým cukrem.