Čínská kuchyně – vyzkoušejte dva výborné recepty!
Když se řekne čínská kuchyně, každý si automaticky představí čínu. Někdo tu vlastní, kterou si počeštil a dal do ní přísady, které právě jemu chutnají, jiný zase nejrůznější sójové a pálivé omáčky, nudle, čínské hůlky a podobně. Ovšem tato kuchyně toho nabízí daleko víc, pokud se tvoří tak, jak má. Žádné české přísady, ale poctivé ingredience a omáčky, které dnes už běžně seženete v supermarketech nebo specializovaných obchodech. Podobně jako u nás i v Číně existuje několik regionů a v každém se vaří více či méně odlišně, v každém mají své typické jídlo a koření.
Rozmanitost a důraz na chuť
Čínská kuchyně je velmi rozmanitá a přináší svým strávníkům spoustu nečekaných chutí, ale také vůní a barev. Využívá se čerstvá zelenina, mořské plody, ryby, maso a podobně. Čínská kuchyně je nejrozšířenější asijskou kuchyní obecně a důraz spočívá v tom, že příprava jídel je velmi rychlá. Většina pokrmů se připravuje tak, aby se dala nabírat jednoduše hůlkami, bez kterých se v této zemi nenajíte. Na talířích najdete hlavně rýži, vepřové, drůbeží a hovězí maso, ryby, mořské plody, zeleninu, sójové a ústřicové omáčky, bambusové výhonky, oříšky, luštěniny různé druhy hub, koření a další a další. Chcete si i vy připravit jednoduché a chutné jídlo, které bude inspirováno čínskou kuchyní? Vyzkoušet můžete kuřecí maso ve sladko-kyselé omáčce nebo kuře po sečuánsku.
Kuřecí maso ve sladko-kyselé omáčce
Co budete potřebovat:
- 3 kusy kuřecích prsou
- ½ šálku kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- ½ cibule
Na omáčku:
- ¾ šálku cukru
- ½ šálku jablečného octa
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička sušeného česneku (2-3 stroužky)
- ½ čajové lžičky cibulové soli
- 2 polévkové lžíce kečupu
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce studené vody
Jak postupovat:
Kuřecí maso rozklepejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do misky a smíchejte s kukuřičným škrobem a nechejte odstát. Můžete přidat třeba také trochu sušeného zázvoru nebo jedno vejce a dejte odstát. Mezitím si připravte omáčku. V menším rendlíku smíchejte cukr, ocet, sójovou omáčku, česnek, cibuli, sůl a kečup. Vše promíchejte a přiveďte k varu.
V malé misce smíchejte polévkovou lžíci kukuřičného škrobu se studenou vodou a to vše promíchejte, dokud se to nespojí. Směs přidejte do rendlíku a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Vařte na mírném plameni. Vezměte si ideálně pánev wok, na olej dejte kousky masa a osmahněte asi po dobu pěti minut. Přidejte cibuli a papriky, opékejte, dokud nebude kuře propečené. K masové směsi přidejte omáčku a za stálého míchání nechejte vše spojit a prohřát. Podávejte s vařenou rýží nebo čínskými nudlemi.
Kuře po sečuánsku
Co budete potřebovat:
- 1 kus větších kuřecích prsou
- 150 g asijských vaječných nudlí
Marináda:
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce suchého sherry
- 1 čajová lžička rýžového octa
- 2 čajové lžičky sezamového oleje
- Kousek zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička chilli (nejlépe chilli pasty)
- Mletý pepř
Jak postupovat:
Všechny ingredience na marinádu dejte do misky a smíchejte. Kuřecí prsa omyjte, překrojte a nakrájejte na stejně silné plátky. Dejte do mísy s marinádou a nechejte odstát minimálně dvě hodiny, nejlépe přes noc. Mezitím vaječné nudle uvařte podle návodu, dejte bokem okapat a trochu oschnout.
Vezměte pánev na grilování, rozpalte na nejvyšší stupeň a položte na ni marinované kuřecí plátky. Nechejte z každé strany čtyři minuty opéct. Marináda může ztmavnout, není to žádný problém. Kuře z pánve dejte bokem, ale marinádu nevlévejte. Ještě se bude hodit. Do pánve dejte vaječné nudle, přidejte trošku marinády a opékejte na pánvi asi dvě minutky. Promíchejte, dejte na talíř, přidejte maso a můžete podávat.