Slané koláče – jaký si můžete připravit?
Slané koláče nebo také quiche mají svůj domov ve Francii. Tam se hodně připravovaly a jedly, velmi si je oblíbily snad na všechny akce – večírek, party, dětské odpoledne, piknik, na večeři i jako pohoštění pro odpolední návštěvu. Původně se tyto koláče připravovaly z křehkého těsta, náplní zase bylo vejce, sýr a smetana. Postupem času se měnila nejen náplň, kdy hospodyňky začaly experimentovat a přidávaly oblíbené pochutiny jako šunku, zeleninu, uzeného lososa, cibuli a podobně, ale také měnily těsto za listové, které je jednodušší na přípravu a také chutné. Dnes už slaný koláč zná každý jinak – někdo z listového těsta, jiný z křehkého. Někdo s náplní, kde je hlavní rolí smetana, jiný klasicky se sugem z rajčat a doplněné pochutinami, které milujete.
Nízká kulatá forma
Tak se podává nejčastěji, ale dnes už můžete připravit koláč na klasický plech či někdo nazál slaným koláčem i slaný závin. My se budeme soustředit na klasické slané koláče, které můžete rodině připravit ke svačině, jako neotřelou pochutinu na večerní posezení nebo dobrou a rychlou večeři pro sebe i své blízké. Jaké koláče připravit? Jaké kombinace vám budou chutnat?
Cibulový koláč se slaninou
Co budete potřebovat:
- 250g hladké mouky
- 75g másla
- 1 čajová lžička sádla
- 1 žloutek
- 500g cibule
- 75g anglické slaniny
- 4 snítky petržele
- 375ml mléka
- 3 vejce
- Sůl, mletý pepř
- Rostlinný olej
Jak postupovat:
Vytáhněte vál a posypte jej moukou. Přidejte nasekané máslo a sádlo, k tomu asi půl čajové lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujte těsto, které bude jemné a zabalte do potravinové fólie. Nechejte dvě hodiny v lednici, aby si takzvaně odpočinulo. Mezitím vytáhněte cibuli, oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Dejte do pánve s kapkou oleje a poduste. Cibuli osolte a opepřete.
Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do trouby, která bude vyhřátá na 200 stupňů, vyškvařte ji. K tomu nasekejte petrželku, přidejte k mléku a promíchejte. Přidejte vejce, sůl, mletý pepř a tvrdý sýr, který nastrouháte. Vezměte kulatou formu, vytáhněte těsto a vyložte jím koláčovou formu. Rozložte na těsto cibuli, posypte slaninou a přelijte směsí mléka. Dejte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodinky.
Slaný koláč z listového těsta
Co budete potřebovat:
- 100g šunky nejvyšší jakosti
- 350g cherry rajčat
- 250g sýru gouda
- 100g tvarohu
- 3 vejce
- 1 balení listového těsta
- Čerstvá bazalka
- Sůl, mletý pepř
- Provensálské koření
Jak postupovat:
Listové těsto dejte na plech, propíchejte vidličkou, aby dýchalo a dejte do předehřáté trouby. Pečte zprudka a to tak, aby zůstalo světlé. U této fáze dejte pozor. Mezitím v míse smíchejte tvaroh, přidejte dvě vejce, šunku, kterou si předtím nakrájíte na kostičky a sýr, který předtím nastrouhejte. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Na předpečené těsto přidejte směs, nahoru dejte cherry rajčátka, která nakrájejte. Na okrajích těsto přeložte, přidejte rozklepnuté vejce, bylinky a pečte asi půl hodinky.
Quiche s mletým masem
Co budete potřebovat:
- 100g másla
- 200g hladké mouky
- 75g vody
- 350g mletého hovězího masa (můžete využít i mix)
- 1 cibule
- 10g sádla
- Sůl, mletý pepř
- ½ čajové lžičky sladké papriky
- ½ čajové lžičky oregana
- ½ čajové lžičky bazalky
- 2 stroužky česneku
- 200ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 130g goudy
- Hrst parmazánu
Jak postupovat:
Připravte těsto z másla, mouky a vody. Těsto má být pružné a kompaktní. Nechte jej chvíli odpočívat v lednici, ideálně zabalené do fólie. Když bude těsto odpočívat, vy si připravte náplň do koláče. Oloupejte cibuli, nakrájejte najemno, dejte na pánev, kde rozpálíte sádlo a nechte cibuli zesklovatět. Přidejte maso, osolte, opepřete a přidejte plamen. Restujte maso, aby bylo připraveno. Případnou šťávu nechte vyškvařit.
Závěrem dejte k masu mletou papriku, oregano, bazalku a česnek, který nasekáte najemno. Promíchejte, poté dejte bokem a nechte vychladnout. Troubu si mezitím předehřejte na 200 stupňů. Formu na koláč vymažte máslem, přidejte vyválené těsto, upevněte a těsto zatižte fazolemi (aby těsto nebylo vypouklé). Dejte péct na 12 minut do trouby.
Do mísy dejte smetanu, přidejte vejce a prošlehejte. Přidejte sýry, masy a opět vše promíchejte. Vytáhněte těsto (pokud je nafouklé, propíchněte jej vidličkou), přidejte náplň a opět dejte do trouby, která je vyhřátá na 170 stupňů. Pečte asi půl hodinky, do krásné zlatohnědé barvy.