Vaření

Slané koláče – jaký si můžete připravit?

Slané koláče nebo také quiche mají svůj domov ve Francii. Tam se hodně připravovaly a jedly, velmi si je oblíbily snad na všechny akce – večírek, party, dětské odpoledne, piknik, na večeři i jako pohoštění pro odpolední návštěvu. Původně se tyto koláče připravovaly z křehkého těsta, náplní zase bylo vejce, sýr a smetana. Postupem času se měnila nejen náplň, kdy hospodyňky začaly experimentovat a přidávaly oblíbené pochutiny jako šunku, zeleninu, uzeného lososa, cibuli a podobně, ale také měnily těsto za listové, které je jednodušší na přípravu a také chutné. Dnes už slaný koláč zná každý jinak – někdo z listového těsta, jiný z křehkého. Někdo s náplní, kde je hlavní rolí smetana, jiný klasicky se sugem z rajčat a doplněné pochutinami, které milujete.

Nízká kulatá forma

Tak se podává nejčastěji, ale dnes už můžete připravit koláč na klasický plech či někdo nazál slaným koláčem i slaný závin. My se budeme soustředit na klasické slané koláče, které můžete rodině připravit ke svačině, jako neotřelou pochutinu na večerní posezení nebo dobrou a rychlou večeři pro sebe i své blízké. Jaké koláče připravit? Jaké kombinace vám budou chutnat?

Cibulový koláč se slaninou

Co budete potřebovat:

  • 250g hladké mouky
  • 75g másla
  • 1 čajová lžička sádla
  • 1 žloutek
  • 500g cibule
  • 75g anglické slaniny
  • 4 snítky petržele
  • 375ml mléka
  • 3 vejce
  • Sůl, mletý pepř
  • Rostlinný olej

Jak postupovat:

Vytáhněte vál a posypte jej moukou. Přidejte nasekané máslo a sádlo, k tomu asi půl čajové lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujte těsto, které bude jemné a zabalte do potravinové fólie. Nechejte dvě hodiny v lednici, aby si takzvaně odpočinulo. Mezitím vytáhněte cibuli, oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Dejte do pánve s kapkou oleje a poduste. Cibuli osolte a opepřete.

Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do trouby, která bude vyhřátá na 200 stupňů, vyškvařte ji. K tomu nasekejte petrželku, přidejte k mléku a promíchejte. Přidejte vejce, sůl, mletý pepř a tvrdý sýr, který nastrouháte. Vezměte kulatou formu, vytáhněte těsto a vyložte jím koláčovou formu. Rozložte na těsto cibuli, posypte slaninou a přelijte směsí mléka. Dejte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodinky.

Slaný koláč z listového těsta

Co budete potřebovat:

  • 100g šunky nejvyšší jakosti
  • 350g cherry rajčat
  • 250g sýru gouda
  • 100g tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 balení listového těsta
  • Čerstvá bazalka
  • Sůl, mletý pepř
  • Provensálské koření

Jak postupovat:

Listové těsto dejte na plech, propíchejte vidličkou, aby dýchalo a dejte do předehřáté trouby. Pečte zprudka a to tak, aby zůstalo světlé. U této fáze dejte pozor. Mezitím v míse smíchejte tvaroh, přidejte dvě vejce, šunku, kterou si předtím nakrájíte na kostičky a sýr, který předtím nastrouhejte. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Na předpečené těsto přidejte směs, nahoru dejte cherry rajčátka, která nakrájejte. Na okrajích těsto přeložte, přidejte rozklepnuté vejce, bylinky a pečte asi půl hodinky.

Quiche s mletým masem

Co budete potřebovat:

  • 100g másla
  • 200g hladké mouky
  • 75g vody
  • 350g mletého hovězího masa (můžete využít i mix)
  • 1 cibule
  • 10g sádla
  • Sůl, mletý pepř
  • ½ čajové lžičky sladké papriky
  • ½ čajové lžičky oregana
  • ½ čajové lžičky bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 130g goudy
  • Hrst parmazánu

Jak postupovat:

Připravte těsto z másla, mouky a vody. Těsto má být pružné a kompaktní. Nechte jej chvíli odpočívat v lednici, ideálně zabalené do fólie. Když bude těsto odpočívat, vy si připravte náplň do koláče. Oloupejte cibuli, nakrájejte najemno, dejte na pánev, kde rozpálíte sádlo a nechte cibuli zesklovatět. Přidejte maso, osolte, opepřete a přidejte plamen. Restujte maso, aby bylo připraveno. Případnou šťávu nechte vyškvařit.

Závěrem dejte k masu mletou papriku, oregano, bazalku a česnek, který nasekáte najemno. Promíchejte, poté dejte bokem a nechte vychladnout. Troubu si mezitím předehřejte na 200 stupňů. Formu na koláč vymažte máslem, přidejte vyválené těsto, upevněte a těsto zatižte fazolemi (aby těsto nebylo vypouklé). Dejte péct na 12 minut do trouby.

Do mísy dejte smetanu, přidejte vejce a prošlehejte. Přidejte sýry, masy a opět vše promíchejte. Vytáhněte těsto (pokud je nafouklé, propíchněte jej vidličkou), přidejte náplň a opět dejte do trouby, která je vyhřátá na 170 stupňů. Pečte asi půl hodinky, do krásné zlatohnědé barvy.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *