Štavnaté mrkvové dorty – 2. díl
Stále jste si nevybrali svého dortového favorita z mrkve? V našem druhém díle přinášíme další skvělé recepty. Tyto neobyčejně jednoduchá těsta si zamilujete. Jsou snadná a rychlá na přípravu, přitom ve výsledném efektu působí jako od pravého cukráře. Pojďme na ně! V kombinaci s dalšími surovinami se budou rozplývat na jazyku. Je již na vás, zda dáte přednost citronové polevě s mákem, ořechům nebo datlím, atp.
Mrkvová roláda
Složení:
- 115 g pšeničné mouky
- 3 g prášku do pečiva
- 3 g mleté skořice
- 3 g mletého zázvoru
- 1,5 g mletého muškátového oříšku
- 1,5 g mletého hřebíčku
- 3 g soli
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 20 g slunečnicového oleje
- 5 ml vanilkové esence
- 3 střední mrkve
- 100 g moučkového cukru
- 180 g smetanového sýra
- 35 g másla
Postup:
K přípravě mrkvového piškotového dortu smícháme zvlášť suché a tekuté přísady. V malé hluboké misce smíchejte mouku, droždí, sůl, skořici, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček. V další větší misce rozšlehejte vejce s cukrem.
Přidejte olej a vanilku. Předem omytou a osušenou mrkev nastrouhejte na jemno a dejte k tomu.
Umíchejte dohladka společně i se suchými přísadami. Směs nalijte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte při teplotě 180°C po dobu 12-14 minut. Před plněním nechte úplně vychladnout. Vychladlé těsto opatrně stočte do rolády.
Mezitím si připravte náplň tak, že smícháte smetanový sýr s moučkovým cukrem a máslem do krémové konzistence. Dejte vychladit do lednice. Roládu zase rozviňte a natřete smetanovým krémem a znovu srolujte. Uložte do lednice a před podáváním roládu nakrájejte na plátky.
Tip pro fajnšmekry:
Roládu můžete polít citronovou polevou a posypat mákem.
Mrkvový dort z mikrovlnné trouby
Složení:
- 100 g nastrouhané mrkve
- 1/2 čajové lžičky limetkové kůry
- 50 g hnědého cukru
- 50 g mléka
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- vanilková esence
- 1 vejce
- 20 ml olivového nebo slunečnicového oleje
- 20 g ovesné nebo pšeničné mouky
- 40 g špaldové nebo pšeničné mouky
- 5 g droždí
- špetka soli
- smetanový sýr
- poleva na ozdobu
Postup:
Mrkev omyjte a lehce oloupejte škrabkou na zeleninu. Nastrouhejte na jemném struhadle a odvažte, abyste získali potřebných 100 gramů. Umístěte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby a promíchejte s limetkou nebo citronovou kůrou, skořicí, mlékem a případně trochou vanilky. Zakryjte a zahřívejte 3 minuty na maximální výkon (750 W – 800 W). Vyjměte, otevřete a trochu promíchejte.
Přidejte mouku, droždí, sůl, olej a vejce. Opět promíchejte do konzistence homogenní hmoty. Dobře vyrovnejte, zakryjte a znovu zahřívejte po dobu 4 minut při maximálním výkonu (750 W – 800 W).
Pomocí zapíchnutého párátka zjistěte, zda je dort hotov. Pokud je uvnitř ještě mokrý, ohřívejte v mikrovlnce vždy v intervalech po 30 sekundách. Ozdobit můžete směsí smetanového sýra, moučkového cukru a vanilky. Vršek lze posypat mletou skořicí. Před natřením smetanovým sýrem je důležité, aby byl dort vychladlý.
Mrkvovo – ořechový dort
Složení:
- 2 vejce
- 155 g hnědého třtinového cukru
- 145 ml jemného olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 120 g celozrnné mouky
- 40 g pšeničné mouky
- 1/2 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl
- 125 g nastrouhané mrkve
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g rozinek
Postup:
Předehřejte troubu na 170 ° s ohřevem nahoře i dole. Formu o délce 18 cm vyložte papírem na pečení. Vejce vyšlehejte s cukrem, dokud nezbělají. Během šlehání přilijte olej, dejte také med a skořici. Prosijte směs mouky s jedlou sodou a solí, vše promíchejte.
Nakonec do těsta přidejte nastrouhanou mrkev a předtím ještě ořechy a rozinky poprášené moukou. Pečte asi 45 minut, nebo dokud ze středu dortu nevytáhnete čisté suché párátko. Nechejte ve formě ještě dalších 20 minut.
Mrkvový dort od Evy Arguiñano
Složení:
- 150 g strouhané mrkve
- 3 vejce
- 75 g cukru
- 45 ml třešňového likéru
- 150 g mletých mandlí
- 22 g pšeničné mouky
- kůra z 1 citronu
Postup:
Ve velké hluboké nádobě smíchejte vejce s cukrem, likérem a kůrou z citronu. Umyjte a oloupejte pár mrkví a jemně je nastrouhejte. Odvažte 150 g a přidejte do mísy společně s mletými mandlemi a pšeničnou moukou.
Míchejte, dokud nezískáte homogenní hmotu, kterou naplníte formu s 18 cm odnímatelnou základnou.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Před sejmutím formy je vhodné nechat dort vychladnout.