Sezónní šťavnaté jablečné muffiny
Máte doma velké množství vlastních jablek a nevíte co s nimi? Pokud ano, tak určitě neváhejte a nějak smysluplně je zpracujte. Skvělou volbou mohou být určitě klasické jablečné šťavnaté muffiny, které dokážou provonět nejen kuchyni, ale prakticky celý interiér. Chuťově se jedná o skoro nejoblíbenější variantu muffinů, jelikož jablko je schopno dát těstu specifickou chuť a také jej maximálně zvláční. Těsto tak nebude příliš suché, ale naopak bude chutnat i těm, kteří nejsou zvyklí při jídle příliš pít. Pokud jablka doma nemáte, nemusíte smutnit, protože muffiny chutnají skvěle i z těch kupovaných!
Potřebujeme: ( na 12 kusů)
[checklist]
-
250g hladké mouky
-
2 malé lžičky prášku do pečiva
-
čtvrtinu šálku cukru
-
čtvrtinu šálku másla v rozpuštěném stavu
-
1 vajíčko
-
1 hrnek polotučného mléka
-
trochu soli
-
2 omytá, oloupaná a nakrájená jablka
-
2 malé lžičky skořice
[/checklist]
Postup:
Troubu si předehřejte na teplotu 200 stupňů Celsia. Předtím, než se pustíte do samotné přípravy těsta, si můžete nachystat formy na muffiny. Budete je mít přímo po ruce. V jedné z misek si smícháte sypké ingredience, a to cukr, skořici, prášek do pečiva, mouku a trochu soli a cukru. Ve druhé půjde o směs tekutou v podobě mléka, másla a vejce. Poté obě směsi důkladně promíchejte s tím, že ještě navíc přidáte nastrouhaná jablka. Celou směs pak naplňte do již připravených forem na muffiny a pečte po dobu 20 až 25 minut.
Pečení pravidelně kontrolujte, aby nedošlo ke spálení povrchu muffinů. Jestliže se vám muffiny vyrobené z jablek budou zdát příliš sladké, pak můžete vsadit klidně na kyselejší variantu, kterou představují citrónové muffiny. O těch ale příště.