Dopřejte si po domácku vyrobenou dávku zdraví
Odšťavňovače si pořizuje do svých kuchyní stále více lidí. Důvodů je hned několik, v první řadě je to finanční úspora a pak také touha alespoň něco udělat pro své zdraví.
Stoprocentní džus či šťávu si samozřejmě můžete koupit i v obchodě, ale ruku na srdce. Všichni známe triky některých ochodníků a můžete si být opravdu jisti, že v krabici či lahvi se nachází přesně to, co si kupujete? Proto stále více lidí dává přednost domácí výrobě džusů a zeleninových šťáv.
Mezi kupujícími jsou v oblibě takzvané odstředivé odšťavňovače, které si hravě poradí s nejčastěji používanými druhy ovoce a zeleniny. Praktičtější odšťavňovače jsou ty, které pracují s více rychlostmi. Vyšší otáčky lépe zpracují tvrdší zeleninu a nižší zase vodnatější ovoce. Šťávy zpracované při vysokých otáčkách by se však měly rychle spotřebovat, protože jsou více provzdušněné a rychleji se kazí.
Kvalitu džusu však neovlivní jen rychlost otáček, ale také pooužité mikrosíto. Ty nejlepší jsou z mikrosíťoviny, nejhorší možnou variantou jsou plechy v plastovém rámečku.
Mirkosíto, potažmo celý odšťavňovač byste měli udržovat v perfektní čistotě. Zabráníte tím růstu choroboplodných zárodků, které by se špatnou údržbou mohli do jinak zdravé šťávy dostat. A to určitě nechcete.