Nejmodernější varné desky vaří skoro samy
[dropcap]V[/dropcap]aření může být neskutečně zábavnou činností. O tomto faktu jednoznačně svědčí i mnohé kulinářské a kuchařské pořady, kterými je televizní vysílání doslova přeplněno. Každá příprava pokrmů si ale vyžaduje nejen spolehlivé ruce kuchařovy, ale také skvělé vybavení kuchyně. Bez toho není možné připravit prakticky vůbec nic. Hlavní roli při vaření hraje logicky varná deska. Volit ji lze hned v několika různých variantách. Každá z nich má zcela jistě co nabídnout. Rozhodně nelze hovořit o tom, že by některý z typů varné desky byl lepší než druhý, přesto ale každý z nich disponuje nějakými výhodami a nevýhodami. Jaké jsou tedy jednotlivé typy varných desek?
Plyn jako klasika
Asi nejvíce používaná je stále ještě plynová varná deska. Poukazuje na to právě i mediální sféra, kdy se před kamerami vaří výhradně na plynu. V restauraci je tato deska jedinečnou možnou záležitostí, jelikož příprava pokrmů na ní je neskutečně rychlá a pohodlná. Jedná se i o tradiční záležitost.
Podobně jsou na tom ale i některé další součásti vybavení restaurací, které jsou konzervativní a v restauracích být musejí již jenom ze zvyku. Charakteristické jsou v tomto ohledu například vinotéky. V domácnostech již plynová varná deska tu nejhlavnější roli hrát přestává. Vaření na ní je sice nejrychlejší a také dá se říct nejpohodlnější pro lidi, kteří jsou na ni zvyklí, nicméně z dalších pohledů již mnozí raději volí jiné varné desky.
Plynová deska má totiž jednu velkou nevýhodu, která spočívá v tom, že její fungování se neobejde bezu otevřeného ohně. Ten může způsobit velké nepříjemnosti v případě, že plyn zapomenete uzavřít a plotna hoří dál. Požár anebo popáleniny dětí na sebe nemusejí nechat dlouho čekat.
Sklokeramická varná deska
Jakýmsi nástupnickým typem varné desky po desce plynové byla sklokeramická varná deska. Ta funguje ryze na elektřinu a nabízí několik odlišností oproti klasické plynové varné desce.
V první řadě je tato deska mnohem bezpečnější, jelikož nemůže zapříčinit požár. Jednotlivé vařiče se pouze zahřejí na maximální možnou teplotu, čímž dochází k tomu, že ohřívají hrnce, které jsme na ně položili. Určitě od sklokeramické desky nejde takový žár.
Sklokeramická deska je ovšem z hlediska rychlosti vaření neskutečně pomalá v jeho začátcích. Jestliže si chcete uvařit třeba kávu, pak se můžete spolehnout na to, že voda bude ve varu za mnohem delší dobu, než by tomu bylo v případě plynové varné desky. Dnes ale existují natolik kvalitní kávovary a espressa, že to až tak velký problém není. Obrovskou výhodou sklokeramické varné desky je především fakt, že na rozdíl od plynové nijak neničí hrnce ze spodní strany.
Indukční varná deska jako skvělý kompromis
Asi nejkvalitnější a v domácnostech již také nejvyužívanější varnou deskou je ta indukční. Jde o poslední nejmodernější typ varné desky, který v sobě spojuje vlastnosti obou předchozích. Indukční varná deska je v první řadě maximálně bezpečná. Pokud se okolo pohybují děti, pak se můžete spolehnout, že se nespálí. Nádobí je totiž vařící pouze u spodní části. Právě ta je ohřívána na principu indukce.
Indukční varná deska nijak nepoškozuje dno hrnců a je také maximálně šetrná k okolí. Umí dokonce ušetřit i elektrickou energii, jelikož se ihned po vaření automaticky vypíná. Varná deska se přitom postupně ochlazuje. Vynikající je u ní i rychlost samotného vaření. K varu dostanete vodu během několika vteřin. Zapomenout bychom neměli ani na maximálně pohodlné a moderní dotykové ovládání, které se nachází přímo na povrchu desky. Designově tedy stoprocentně nezklame a bude vypadat v každé kuchyni perfektně.