Zázvorový sirup a limonáda
[dropcap]Z[/dropcap]ázvor se řadí mezi skvělé rostliny, které jsou schopny pozitivně ovlivnit lidské zdraví. Konzumovat jej určitě nemusíme přímo v čerstvém stavu, ale lze z něj připravit i některé produkty, které určitě chuťově uspokojí a navíc pomohou. Podívejme se podrobněji na vynikající zázvorový sirup na lahodnou zázvorovou limonádu.
Příprava zázvorového sirupu
Budeme potřebovat
- 0,5 litru vody
- 1 kg cukru
- 120 g zázvoru
- 2 menší citrony
Postup přípravy sirupu
Čerstvý zázvor nejprve musíme oloupat a pak je nutné jej nakrájet na tenké plátky. Pokud se nebude jednat i plátky pravidelné, tak určitě nevadí. V hrnci smícháme cukr a 0,5 litru vody. Následně vmícháme připravený zázvor. Vařit bychom měli připravenou směs 15 minut. Mezitím si můžeme vymačkat šťávu z citronů. Tu nalijeme do vychladlé směsi a pak již můžeme dávkovat do sklenic.
Příprava zázvorové limonády
Budeme potřebovat
- 4 litrovou láhev od okurek
- 4 litry vody
- 2 citrony
- 450 g cukru krystal
- cca 300 g čerstvého zázvoru
- živnou sůl určenou pro výrobu vín
- vinné kvasinky
Postup přípravy limonády
V hrnku smícháme nejprve cukr, kvasinky a trochu vlažné vody. Kvasinky se tímto nastartují k činnosti. Oloupaný zázvor rozmixujeme na jemnou kaši. Svaříme pak vodu s cukrem. Zázvorovou kaši vlijeme do velké láhve a následovat bude vřelá sladká voda. Poté přidáme živnou sůl a vymačkanou šťávu z obou citronů. Hrdlo velké láhve od okurků by mělo být přikrytou buď plátnem, anebo talířem. Vychladnout by limonáda měla při pokojové teplotě. V závěrečné fázi by měly přijít na řadu kvasinky. K perlení dojde u šťávy za nějaké dva až tři dny. Za pomocí brčka je nutné ochutnat. Pokud je již hotová, pak je vhodné nalít ji do sklenic. V opačném případě může dojít k přeměně cukru na alkohol, což není žádoucí. Limonáda se podává zpravidla s limetkou anebo s citronem. Nejen děti si na ní určitě pochutnají.
[box type=“info“ ]
Mohlo by vás zajímat:
[/box]