Jak udělat kvásek
[dropcap]J[/dropcap]ako začínající kuchařka jsem měla obrovský problém jménem kvásek. Maminka moc nepekla, a když, používala instantní droždí. Přesto se zdá, že podle mnoha receptů je příprava kvásku samozřejmostí. Pokud tedy nejste ostřílená kuchařka a tápete, čtěte směle dál, jak správně připravit kvásek z droždí. A pokud je taková triviálnost pod vaši úroveň, zkuste si zadělat na domácí kvas, na jehož přípravu se v článku také podíváme.
Kvásek z droždí
Klasická kostka droždí (kvasnice) se obvykle používá na 1 kg mouky a příprava kvásku se upravuje podle daného receptu. Část tekutiny z receptu (nejčastěji mléko, výjimečně voda) ohřejte na příjemně teplou (udává se cca 30 °C). Přidejte trochu cukru a rozdrobte kvasnice. Kvásek nechte vzejít (=zvětšit objem) a pokračujte podle receptu.
Kromě klasických kvasnic se prodává také instantní droždí, které je obvykle určeno na 1/2 kg mouky a smíchává se přímo se sypkými surovinami. Konkrétní návod je vždy uvedený na sáčku.
Domácí kvas
Domácí kvas vydrží v lednici několik dní, a pokud jej „obnovujete“, je v podstatě nekonečnou zásobou kvalitního domácího kvasu. Lze jej i zmrazit nebo sušit.
Potřebujete:
- kvalitní, jemně mletou žitnou mouku
- vodu, sklenici (o objemu min. 750 ml)
1. den
Do sklenice nasypeme 100 g žitné mouky a přilijeme cca 100 ml vlažné vody (vody by mělo být tolik, aby po zamíchání vznikla kašovitá hmota). Sklenici přikryjeme potravinářskou fólií a postavíme na teplé místo (ideálně 25-30 °C).
2. den
Od druhého dne se kvásek už jen „přikrmuje“. Ke kvásku přisypeme opět 100 g mouky a přilijeme vlažnou vodu. Umícháme hustou kaši a znovu postavíme na teplé místo. Barva těsta by se neměla měnit a měly by se v něm začít vytvářet bublinky. Objem by se měl zvětšovat a vůně by měla být výrazná, ale příjemná.
3. den
Kvásek promícháme, a pokud by měl tendence zběhnout ze sklenice, pořídíme mu větší. Přikrmíme stejným způsobem jako předchozího dne, znovu promícháme a opět necháme stát na teplém místě.
4. den
Kvásek je hotový. Měl by být kyselý a plný bublinek. Pokud už bakterie spotřebovaly všechnu mouku, začne kvásek svůj objem zmenšovat. V této fázi je nutné kvásek určený na pečení odebrat (obvykle cca 300 g) a zbytek opět dokrmit 100 g mouky a vodou. Tuto „novou“ směs už nedáváme na teplé místo, ale do ledničky.
[box type=“success“ align=“aligncenter“ ]Vždy, když budeme kvásek potřebovat, odebereme část pro pečení a zbytek přikrmíme. Je důležité nechávat kousek „starého kvasu“. Čím hustší kvásek bude, tím déle v lednici vydrží, aniž by se zkazil. [/box]
Vyzkoušíte domácí kvas, nebo raději zůstanete u ověřené klasiky? Dejte nám vědět.