Pravidla bezpečného pohybu v kuchyni
Pojďte se podívat, jaká pravidla byste měli dodržovat, abyste minimalizovali riziko úrazu v kuchyni. Výzva platí zejména pro ty z Vás, kteří mají doma malé dítě. Takže, jdeme na to…
Základem bezpečnosti v kuchyni je disciplína
Základem bezpečnosti v kuchyni je čistota. Na troubě, varných deskách ani kdekoliv jinde by neměly být zbytky tuků, olejů apod. Jedná se totiž o vznětlivé látky, kdy k neštěstí stačí jediná jiskra od plynového sporáku či zkratu některého z elektrospotřebičů.
Stejně tak ihned smývejte jakékoliv nečistoty z podlahy, ať už jde o výše zmíněné oleje či „jen“ o zbytky jídel. Vzhledem k přítomnosti rozpálených jídel a elektrospotřebičů je uklouznutí v kuchyni nebezpečnější než v kterékoliv jiné místnosti.
Při vaření nenoste příliš volné oblečení, vyhnete se tak tomu, že Vám chytne od hořáku na troubě.
Věnujte zvýšenou pozornost elektrospotřebičům
S přihlédnutím ke výšené vlhkosti v této místnosti je rovněž namístě opatrnost ve vztahu k elektrospotřebičům. Pravidelně kontrolujte jejich izolaci (ať už u zásuvky či při vstupu do elektrospotřebiče) a jakékoliv náznaky poškození řešte okamžitě.
[box type=“info“ ]
Další zásadou bezpečnosti v kuchyni je správné uspořádání kuchyňských skříněk, které by mělo minimalizovat nutnost pohybu z jedné strany na druhou, zároveň byste měli dbát na to, aby byla část kuchyňské linky, na které opracováváte potraviny co možná nejblíže dřezu tak, abyste minimalizovali riziko ukápnutí či upadnutí části potravin (viz. riziko uklouznutí zmíněné výše).
[/box]
Samozřejmostí by měla být také péče o správné uspořádání kuchyňského nádobí, kdy byste měli mít nejčastěji používané věci snadno na dosah.
Máte doma malé dítě? Extrémní opatrnost je na místě
Začneme noční můrou rodičů všech malých dětí. Situací, kdy se batole spálí o dveře od trouby. Pravidlo číslo jedna zní: dvířka od trouby musí zůstat holá, nepatří na ně chňapky, hadry, nálepky či magnetky apod.. Všechny tyto věci si odložte na věšák či pracovní desku kuchyňské linky.
[box type=“note“ ]
Dalším velmi nebezpečným místem pro dítě jsou v kuchyni zásuvky. Do nevyužitých zásuvek vložte bezpečnostní pojistky (1 vyjde na částku do 5 Kč), zapojené zásuvky se snažte mít mimo dosah dětí (např. za kuchyňskou skříňkou či lednicí). Velkou pozornost věnujte i elektrickým kabelům, které by rovněž neměly být dětem dostupné.
[/box]
Dále neváhejte a používejte dětské pojistky u dvířek od kuchyňských skříněk, ledničky apod. Vyhnete se tak riziku toho, že se Vaše dítě otráví např. čističem na ucpané potrubí.
Pokud máte doma malé dítě, nikdy neopouštějte kuchyni „za provozu“. Buďte zde po celou dobu úpravy potravin, jejich vaření i úklidu po jídle.
Připraveno ve spolupráci se společností Sykora kuchyně, výrobcem tradičních i moderních kuchyní.