svickova na smetane
Vaření

Svíčková na smetaně

[dropcap]S[/dropcap]víčková na smetaně, to je česká klasika, kterou si čas od času rád dopřeje snad úplně každý. Jakmile svým blízkým oznámíte, že bude právě tento pokrm, zřejmě jim navodíte slavnostní náladu. Ostatně není divu, svíčková na smetaně je nedílnou součástí svatebních hostin a dalších oslav a speciálních událostí. Zkrátka a dobře jde o „neobyčejné jídlo, na kterém si nepochutnáváme každý den. Tedy někdo možná ano 🙂

Svíčková na smetaně je neméně oblíbená také v zahraničí. Existuje spousta nejrůznějších receptů, které se však většinou liší jen v detailech. Každý si nakonec najde ten „svůj“, na který nedá dopustit. A kdo ví, třeba to nakonec bude recept, který vám dáme my.

svickova na smetane

Ingredience

Co se týče ingrediencí, jejich výběr není zcela jednoznačný. Naopak je docela různorodý a to se týká především masa. Pokud nemáte peněz nazbyt, můžete pravou hovězí svíčkovou nahradit tzv. falešnou svíčkovou nebo kvalitní hovězí zadní. Můžete však použít také jiné druhy masa – kuřecí, vepřové, srnčí, králičí… záleží jen na vaší chuti.

Dále se neobejdete bez kořenové zeleniny – mrkve, petržele a celeru. Můžete použít čerstvou (doporučujeme), ale také sterilovanou nebo mraženou zeleninu. V neposlední řadě budete potřebovat cibuli.

Nedílnou součástí ingrediencí je také sůl, celý pepř, bobkový list a nové koření. Omáčku můžete dochutit také tymiánem
K dalším surovinám patří uzený špek, citronová šťáva či ocet, hladká mouka, smetana a brusinky.

Příprava a vaření

Maso omyjte a osušte. Poté jej „prošpikujte“ částí uzeného špeku, který předtím nakrájíte na špalíčky. Připravte si větší hrnec, do kterého vložíte maso, zbylou část špeku, zeleninu (nakrájejte ji na kolečka, kostky nebo nastrouhejte), cibuli, koření a trochu octa (není nutné, budete-li používat sterilovanou zeleninu). Ingredienci zalijte vodou a nechte den až dva odležet.

Předtím, než dáte maso marinovat, ho můžete také opéct. Maso se opéká zprudka, aby se zatáhlo, zelenina dorůžova.

Marinované suroviny vařte tak dlouho, než maso změkne. Můžete použít i papiňák, ve kterém se doba vaření výrazně zkrátí. Jakmile je maso měkké, vyndejte ho z hrnce ven a nechte vývar zchladnout. Následně vyndejte koření a zeleninu propasírujte přes sítko.

Omáčku dejte opět vařit a než začne probublávat, vlijte do ní smetanu zahuštěnou hladkou moukou. Jakmile se omáčka provaří, máte hotovo. Dle potřeby můžete dochutit solí, přikyselit nebo přisladit.

Svíčkovou podávejte s kynutým knedlíkem, ozdobte brusinkami nebo plátkem citronu. A nezapomeňte na šlehačku! 🙂

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *