Vánočka
[dropcap]V[/dropcap]ánočka je nedílnou součástí vánočně vyzdobeného stolu v každé české rodině. Někdo dává přednost pohodlnosti a koupí si ji v obchodě. Sice si na ní asi pochutná, ale vůni z čerstvě upečené domácí vánočky a radost ze zdařeného díla to nenahradí.
Ingredience:
[starlist]
- 500 g polohrubé mouky
- 140 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 120 g Hery nebo másla
- 50 g droždí
- 2 žloutky
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- špetka soli
- rozinky namočené v rumu
- mandle nakrájené na plátky
- nastrouhaná citronová kůra
[/starlist]
Postup:
Nejprve si dáme rozehřát tuk, aby trochu vychladnul. Zatím si připravíme kvásek z mírně ohřátého mléka, do kterého nadrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, necháme chvilku odpočnout. Pak do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru, přilijeme mléko s droždím a můžeme začít zadělávat těsto. Zaděláváme buď ručně, nebo v robotu (ruční zadělávání je fyzicky poměrně náročné). Až se přísady spojí, vlijeme zchladlý rozpuštěný tuk a pokračujeme v zadělávání. Nakonec přidáme rozinky a mandle (trochu si necháme na posypání vánočky) a znovu zapracujeme. Hotové hladké těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Doba kynutí může trvat i 2 hodiny.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 dílů. Z jednotlivých dílů uděláme malé bochánky a ty pak vyválíme v delší válečky. První patro pleteme ze čtyř dílů. Hotové přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pokračujeme druhým patrem ze tří dílů (plete se jako cop), hotové dáme na první patro vánočky a jemně ho přitlačíme. Končíme třetím patrem ze dvou dílů. To uděláme trochu delší, abychom jej mohly zahrnout z obou stran vánočky. Takto připravenou ji potřeme rozšlehaným vajíčkem, jednotlivá patra můžeme zpevnit špejlemi a posypeme zbylými mandlemi. Necháme ji odpočinout, než se nám rozehřeje trouba zhruba na 180 stupňů. Pečeme do růžova. Dostatečné propečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle do vánočky, pokud vytáhneme špejli suchou, je dopečeno. Nezbývá než vánočku pocukrovat a kochat se z hotového díla.
Dobrou chuť!