rajská omáčka
Nezařazené

Rajská omáčka

Máte rádi „rajskou“? Kdo by neměl… Rajská omáčka patří mezi populární jídla, kterým nepohrdnou děti ani dospělí. Tedy alespoň za předpokladu, že si kuchařka dá na přípravě záležet a použije ty správné ingredience.

Výhodou rajské omáčky je jednoduchá a rychlá příprava, ale také dobrá stravitelnost. Patří k lehčím jídlům a můžete si ji dopřát i v létě, když dostanete chuť na něco jiného než na lehký salát. Letní měsíce jsou pro přípravu vůbec ideálním, protože místo protlaku použijete čerstvá rajčata ze zahrádky.

Ingredience:

      [starlist]

      • hovězí maso – může být zadní, ale dá se využít i pěkný kousek předního
      • sůl
      • celý černý pepř – asi 8 kuliček
      • nové koření – asi 8 kuliček
      • bobkový list – 2
      • cibule
      • olej
      • rajský protlak nebo pasírovaná rajčata
      • máslo
      • hladká mouka
      • cukr
      • skořice

[/starlist]

rajská omáčka

Postup přípravy rajské omáčky:

Omyjte maso a dejte ho vařit do hrnce. Přidejte sůl, nové koření, celý pepř a bobkový list. Vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne. Mezitím nakrájejte na jemno cibuli a osmahněte ji na oleji. Dejte si pozor, aby se nespálila. Jakmile se cibulka osmahne, přidejte rajský protlak, promíchejte a poté zalijte vývarem z masa. Chvíli vařte a připravte si jíšku.

Jíšku připravíte tak, že v kastrůlku rozpustíte plátek másla, zasypete hladkou moukou a zamícháte, dokud směs nezezlátne.
Jíšku přidejte do omáčky, čímž ji zahustíte. Opět chvíli povařte a následně mírně oslaďte, přisypte trochu mleté skořice nebo trochou strouhaného muškátového oříšku. Záleží jen na vaší chuti. Jakmile budete mít pocit, že omáčka chutná dle vašich představ, máte hotovo.

Maso nakrájejte na plátky a servírujte na talíři spolu s omáčkou. Přílohu můžete opět zvolit na základě svých osobních preferencí. Bude to knedlík, nebo těstoviny?

Rajská omáčka je velmi chutná také s masovými čufty z mletého masa. Omáčku připravte stejným způsobem a čufty můžete opéct v troubě. A namísto masového vývaru použijte vývar z kostky.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *