Kuře na paprice
[dropcap]M[/dropcap]áte chuť na něco delikátního, ale nechcete v kuchyni strávit více času, než je nezbytně nutné? V tom případě vsaďte na populární kuře na paprice. Recept je jednoduchý a přípravu zvládne i méně zkušená (či dokonce začínající) kuchařka. Potěší váš i skutečnost, že ingredience nejsou drahé.
Ingredience:
[starlist]
- jedno kuře
- jedna větší cibule
- olej
- 1 lžička sladké mleté papriky
- vývar
- 2 až 3 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany,
- sůl
- 8 kuliček černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- 1 bobkový list.
[/starlist]
Postup přípravy:
Kuře důkladně omyjte, rozporcujte ho na několik menších kousků a nechte osušit. Poté maso osolte. Cibuli nakrájejte na jemno a nechte ji zrůžovět na oleji. Dejte si pozor, aby se nepřipálila! Jakmile se cibulka opraží, nasypte na ni sladkou mletou papriku, zamíchejte, přidejte kousky masa a zprudka opečte. Vývar přilijte až v momentě, kdy maso zrůžoví.
Vývar můžete připravit z vyvařeného masa či z kostky.
Do hrnce přidejte špetku soli, nové koření, celý černý pepř a bobkový list. Směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud maso nebude měkké.
Jakmile je maso hotové, sundejte hrnec z plotny a vyjměte maso ven. Připravte si další nádobu, ve které smícháte smetanu a hladkou mouku. Dbejte na to, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Pro zahuštění můžete použít zakysanou smetanu, nicméně většina kuchařek používá sladkou šlehačku.
Poté vraťte hrnec zpět na plotnu a za stálého míchání do něj vlijte směs smetany a mouky. Dejte si pozor na to, při zahušťování omáčka nedosahovala bodu varu. K tomu ji přiveďte až poté, co do ní nalijete smetanu a mouku. Vše nechte vařit po dobu několika minut a nakonec dochuťte.
Do omáčky můžete přidat také trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Kuře na paprice podávejte s kynutým nebo houskovým knedlíkem. Asi nemusíme připomínat, že chutnější než kupný je domácí knedlík.
Přejeme vám dobrou chuť!