Šopský salát
[dropcap]Š[/dropcap]opský salát je stejně jako ostatní saláty velkým zdrojem vitamínů. Může sloužit jako příloha k masu, vydatná svačinka nebo lehká večeře. Jednotlivé ingredience jsou snadno dostupné po celý rok. Pro opravdu dokonalou chuť salátu je třeba použít čerstvé a kvalitní suroviny.
Pro přípravu salátu budeme potřebovat:
[starlist]
- 1 kus salátové okurky
- 300 g rajčat
- 300 g paprik
- 1 cibule
- 200 g Balkánského sýra
- olivový olej
- sůl
- pepř
[/starlist]
Příprava salátu:
Zeleninu nejprve omyjeme a dáme okapat. Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Papriky nejprve zbavíme všech semínek a nakrájíme na kousky zhruba stejné, jako okurku, na stejně velké kousky nakrájíme i rajčata. Cibuli oloupeme a nakrájíme podle vlastní chuti, někdo má raději větší kousky, někdo spíše na jemno. Na zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kostky Balkánský sýr, mírně pokapeme olivovým olejem, jemně osolíme, opepříme a opatrně promícháme. Pak už stačí dát salát vychladit a můžeme si pochutnávat. Pro zvýraznění chuti je dobré při podávání ještě každou porci posypat trochou Balkánského sýra.
Dobrou chuť!