Uzený losos
[dropcap]R[/dropcap]eceptů na přípravu rybího masa je celá škála. Vedle klasického smaženého kapra můžeme ryby péct, připravovat se zeleninou, grilovat nebo udit. Oblíbeným receptem je uzený losos. Oživí sendviče a saláty, ale chutná i jen tak. Kvůli vysokému obsahu soli ho však jezte jen občas a s pořádnou porcí zeleniny. Také pozor na skladování, mohou se v něm ve velkém rozmnožit listerie. Výborným je předkrmem uzený losos s avokádem.
Pro přípravu budeme potřebovat
- [starlist]
- 100 g uzeného lososa
- 100 g žervé
- vyzrálé avokádo
- snítka kopru
- pepř
- sůl
- 2 limetky
- 2 lžíce vanilkového cukru
- olivový olej
- bylinkové máslo – 40 g másla, hrst čerstvé řeřichy, hrubozrnná sůl
- 1 malá bagetka
[/starlist]
Postup přípravy
Máslo pokojové teploty utřeme s řeřichou. Pomocí fólie vytvarujeme z másla váleček, který necháme v lednici ztuhnout.
Lososa nakrájíme na drobné kostičky a v míse jej dobře rozmačkáme s vyzrálým avokádem a žervé. Směs ochutíme nasekaným koprem, pepřem, solí, šťávou z půlky limetky a vše dobře promícháme a uložíme do lednice.
Na pánvi, na pár kapkách rozpáleného olivového oleje, opečeme asi půlcentimetrové plátky limetek do zlatohněda, zasypeme vanilkovým cukrem a zarestujeme.
Máslo vyjmeme z fólie a nakrájíme ho na čtyři stejné dílky, které z půlky obalíme drcenou hrubozrnnou solí (ponecháme-li velká zrna, je sůl příliš agresivní, proto je lépe ji nadrtit na jemnější krystalky; obyčejná sůl není vhodná naopak pro svoji jemnost; možné je i osolit máslo, pak není nutné v soli obalovat).
Na talíř servírujeme kopeček lososového krému, dva plátky limetky, dva plátky bagetky a váleček másla. Vše zlehka pokapeme olivovým olejem.