Vařená a grilovaná kukuřice
[dropcap]Z[/dropcap]ralá sladká kukuřice je výborná. U nás hojně pěstovaná a snadno dostupná. Její vařené klasy se běžně konzumují jako příloha k jídlu nebo samotné a jejíž zrna používáme pro přípravu jídel. Kukuřici je možné upravovat mnoha způsoby. Mladé šťavnaté klasy se dají jíst syrové, ale také výborná je vařená a nebo grilovaná. Běžně je koupíme čerstvé i mražené, nebo sterilované, a hodí se do pokrmů z rýže a těstovin, do polévek, salátů, nebo opět jako příloha k masitým pokrmům.
Kukuřice je velmi oblíbená a lehce stravitelná zelenina. Obsahuje značné množství tuku aškrobu, takže je i energeticky vydatná. Nepatří mezi dietní jídla. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah vitamínu B1 – thiaminu, který je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu. Kukuřice obsahuje i kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, selen, železo, zinek a hořčík. Podporuje krvetvorbu, zvyšuje dýchání buněk, posiluje imunitní systém, svaly a srdce. Je tedy nejen chutná, ale i velmi zdravá. Pro lepší manipulaci při jídle můžete kukuřičné klasy napíchnout na špejle.
Kukuřice povařená ve vodě
Ingredience
[starlist]
- 4 ks kukuřice
- sůl
- voda na vaření
[/starlist]
Návod
- Do hrnce dáme kukuřici a zalijeme ji vodou tak, aby byla úplně potopená
- Vodu nesolíme, aby kukuřice neztvrdla a dáme vařit nejlépe s přiklopenou pokličkou
- Po dobu vaření hlídáme, aby byla kukuřice stále potopená
- Kukuřice změkne a bude uvařená zhruba za 20 minut
- Kukuřici opatrně vyndáme a jednotlivé klasy ze všech stran mírně osolíme a servírujeme
Kukuřice grilovaná
Ingredience
[starlist]
- grilovací koření
- olej
- voda
- Sůl
[/starlist]
Návod
- Kukuřici povaříme ve vroucí vodě doměkka asi tak 20 minut.Vodu nesolíme, protože by kukuřice ztvrdla.
- Uvařenou kukuřici opatrně vytáhneme z vody a necháme okapat.
- Pak ji potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením
- Grilujeme na středně rozpáleném roštu zhruba 10 minut ze všech stran
- Klasy osolíme a ihned servírujeme.
Dobrou chuť.