Tvarohové řezy
[dropcap]V[/dropcap] případě tvarohu je obhajoba mlsání snadná. Samozřejmě by bylo zdravější jíst ho z misky lžící, ale když už sáhnete po moučníku, tak je ten z tvarohu alespoň v něčem prospěšný vašemu zdraví.
Tvaroh totiž obsahuje celou řadu prospěšných látek. Mimo jiné: Bílkoviny (zodpovědné za tvorbu protilátek a podporující růst a obnovu tkání v těle), fosfor (užitečný pro správnou funkci ledvin, nervovou tkáň i mozek), vápník (nezbytný pro tvorbu kostí, činnost srdce a příznivě ovlivňující srážlivost krve), vitamin A (zlepšuje vidění za tmy a napomáhá revitalizaci pokožky).
Využití tvarohu v kuchyni je velmi pestré. Stačí ho jen vyšlehat s cukrem, smetanou a výborný dezert je hotový. Určitě každého potěší dobrá tvarohová buchta třeba od babičky. Tvaroh strouhaný se podává například na ovocné knedlíky. Přidává se třeba do žemlovky, na vdolečky a podobně. Je celá řada tvarohových moučníků, například tvarohové řezy.
Pro přípravu potřebujeme tyto ingredience:
Na krém:
[starlist]
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 2 lžíce cukru krystalu
- 0,5 l mléka
- půl kostky másla
- 2 kelímky tvarohu
[/starlist]
Na těsto:
[starlist]
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- půl hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 lžičky rozpustné kávy
[/starlist]
Na polevu:
- 1 čokoláda na vaření
- 1 kelímek zakysané smetany
Tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Postup přípravy:
Smícháme hladkou mouku, cukr moučka, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, mléko, olej a těsto důkladně vyšleháme. Půlku těsta nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Do druhé půlky těsta vmícháme 2 lžičky kakaa a 2 lžičky rozpustné kávy. Vzniklé tmavé těsto nalijeme na světlé těsto.
Korpus upečeme v předehřáté troubě a necháme vychladnout.
Uvaříme pudink podle návodu na balení a ještě do horkého pudinku zašleháme 2 tvarohy a půlku másla. Krém potřeme na upečený korpus a necháme vychladnout. Navrchu potom potřeme polevou z rozpuštěné čokolády, do které jsme vmíchali zakysanou smetanu. Polevu necháme zatuhnout a potom moučník nakrájíme a můžeme podávat.