Brokolice s těstovinami
[dropcap]B[/dropcap]rokolice je blízký příbuzný oblíbeného květáku a i ona se v posledních letech těší zvýšenému zájmu. Ostatně proč ne – je chutná, dá se připravovat na mnoho způsobů a obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů, kyselinu listovou a spoustu dalších prospěšných látek. Kromě toho má i preventivní účinky proti rakovině, což je další důvod, proč ji zařadit do jídelníčku.
Brokolici bez problémů koupíte v každém větším i menším obchodě, ale můžete si ji poměrně snadno vypěstovat i doma. Tato nenáročná zelenina vyžaduje jen kvalitní zeminu a vydatnou zálivku.
A jak brokolici konzumovat? Můžete ji jíst syrovou, uvařit nebo zapéct. Bude vám chutnat i v polévce a nejen v té brokolicové. Dejte si však pozor na to, aby se nerozvařila – tím by přišla o svou specifickou chuť i vitamíny.
Mezi populární recepty patří zapečená brokolice s těstovinami, která je levná, rychlá a snadná na přípravu.
Budete potřebovat tyto ingredience:
Pro přípravu potřebujeme tyto ingredience:
[starlist]
- 250 g těstovin
- 200 g brokolice
- 200 g uzeniny
- 150 g strouhaného sýra
- 2 rajčata
- 5 vajec
- sůl
- pepř
- kelímek sladké smetany
- máslo na vymazání pekáče
[/starlist]
Postup přípravy:
Uvařte těstoviny dle návodu na obalu (vyberte si těstoviny, které rádi konzumujete). Uvařte brokolice (ideální v páře) a průběžně zkoušejte vidličkou její tvrdost. Připravte si zapékací mísu nebo pekáč a důkladně ho vymažte máslem. Naskládejte do něj vařené těstoviny, poté přidejte vařenou brokolici a nakrájené kostičky uzeného masa. Vše jemně promíchejte, aby směs byla na všech místech stejnorodá. Poté na ni položte plátky rajčat.
V další misce rozšlehejte vejce se šlehačkou, poté přidejte nastrouhaný sýr, osolte, opepřeste a směsí zalijte směs v pekáči. V předehřáté troubě se brokolice s těstovinami upeče za cca 30 minut. A pak s chutí do jídla!