Jak se dělá lečo
Maďarské lečo
Ingredience
[starlist]
- olej
- 1 kg zelené a červené papriky
- 1 kg rajčat
- ½ kg cibule
- sůl
- pepř
- 3 ks klobásy
- 1 vejce
[/starlist]
Postup
Nakrájíme si papriky, rajčata a cibuli podle chuti, nejlépe na větší kousky. Připravíme si větší hrnec, nejlépe široký a nízký. Rozpálíme olej a přidáme cibuli. Lehce ji opražíme a přidáme klobásky podle chuti, které také opražíme tak 3 – 4 minutky. Poté přidáme papriky a necháme vydusit. Pozor nikdy nedáváme pokličku! Nakonec přidáme rajčata neoloupaná a dovaříme do měkka asi 15 minut opět bez pokličky. Papriky a rajčata mají dost vody, která vám vydrží. Dusíme na velmi mírném ohni! Pro milovníky vajíček: vajíčka rozklepneme do misky a řádně ušleháme. Poté, za stálého míchání vlijeme do pokrmu. Mírně povaříme.
Klasické lečo
Ingredience
[starlist]
- 800 g rajčat
- 2 vejce
- 2 lžíce sádla
- 500 gčervené papriky
- 1 cibule
- 200 g měkkého salámu
- pepř
- sůl
[/starlist]
Postup
Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme na jemno. Papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky.
V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme papriku a restujeme, až paprika změkne. Pak přidáme rajčata, sůl a společně dusíme doměkka.
Zatím si nakrájíme salám na kostičky. Do leča vsypeme nakrájený salám a prohřejeme. Do hrníčku rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou a zahustíme jím lečo. Nakonec klasické lečo ochutíme solí a pepřem.
Hotové klasické lečo podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe chlebem.
Dobrou chuť!