Koriandr
[dropcap]J[/dropcap]e to jednoletá bylina, která vykvétá bílými květy na dřevnatých lodyhách. V takovém stavu je na sběr lístků do kuchyně již pozdě. Ke konzumaci se hodí jenom mladé výhonky, podobně jako u kopru. Díky tomu se také může vysévat několikrát za sezonu, čímž je zajištěn trvalý přísun a jeho pěstování není nikterak náročné. Nejsnazší je koupit ho rovnou u zelináře. Lístky jsou poměrně choulostivé na skladování. V lednici vydrží jen několik dnů, nejlépe zabalené do vlhké utěrky a uložené do sáčku. Jeho chuť ozvláštní všechna jídla, do nichž běžně používáme petržel (nikoli kudrnku).
Botanici dávají koriandr do stejné rodiny s kmínem, koprem, anýzem, fenyklem a dalšími líbeznými okoličnatými rostlinami.
Ten, kdo jej vidí poprvé, si jeho mladé listy snadno splete s petrželí. Plody má koriandr poněkud originálnější. Jsou to malé kuličky. I ony jsou velmi vděčným kořením a používají se celé nebo jako mletý prášek. Na rozdíl od listů se mletý koriandr dává i do sladkých jídel. Lístky podobné petrželi mají své příznivce i odpůrce. Chuť koriandru je opravdu komplikovaná a historie ukazuje, že dřív to nebylo o mnoho lepší. Koriandr musel strpět kdejaké kulinářské a lingvistické ústrky.
Páchne jako štěnice
Koriandru setému se také říká anýz štěničný, dále pak koliandr, koliandr římský, kyšinec, kyšnec.Je rozšířen v mnoha kuchyních světa. Používá jej latinská Amerika, Asie i celé Středozemí. Občas se mu říká čínská nebo arabská petržel. V Alžíru je jednou z nejběžnějších kuchyňských bylin. Arabsky se bylina řekne „hašíš“ a tak se při případné návštěvě magrebské části Afriky nepolekejte. Řekové k němu byli daleko nemilosrdnější. Tvrdili o něm, že páchne, jako štěnice. Z řeckého slova koris (štěnice) se dát totiž také odvozovat název koriandr. Mírumilovnější výklad tvrdí, že to byl účinný prostředek proti tomuto obtížnému hmyzu. Římané si nejspíš mysleli totéž, ale v kuchyni jej používali docela rádi.
Semena koriandru obalená cukrem byl jeden druh známého starodávného „cicvárkového semínka“, které se užívalo proti bolestem břicha.
Koriandr nejen v kuchyni
Zevně se koriandr používá k ošetřování vředů nebo jako mazání při onemocněních kloubů. V tzv. karmelitském lihu při revmatizmu a bolestech v kloubech. Koriandr je i koření (kari), korigens chuti a vůně. Jeho zralé dvojnažky byly odjakživa známé spíše jako léčivo než jako koření. Stále větší oblibě se těší používání nati koriandru k ochucování jídel. Plody se odedávna používají jako koření do mas a salátů , sušenek, marmelád, pečiva, polévek, omáček či zeleninových pokrmů, stejné použití mají i mladé listy. Dobře ladí s jídly, v nichž jsou čili papričky, ale je dobrým společníkem i přísadám v kuskusovém taboulé a rybím tatarákům propůjčí zcela novou kvalitu.
Podle lidových pověr koriandr v domě přináší klid, bezpečí a ochranu. Nošení semen koriandru prý také zahání bolest hlavy.