topinambury
Vaření

Topinambury

[dropcap]V[/dropcap] době svého rozšíření do Evropy topinambury dlouho soutěžily o přízeň strávníků s bramborami. Koncem 18. století ze souboje vyšly vítězně brambory.

Proč jsou topinambury zdravé?

Topinambury tvoří z 80 % voda. Dále obsahují uhlohydráty, bílkoviny, jsou zdrojem vlákniny, esenciálních aminokyselin, také velké spousty vitamínů a minerálních látek jako např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, křemík, mangan, zinek či sodík. Polysacharid inulín, který je v nich obsažen pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto jsou topinambury vhodné pro diabetiky. K dalším jejich pozitivním účinkům patří schopnost čistit střeva, pomáhají při revmatismu, při otocích a potřebě odvodnit organismus. Potvrzena je i schopnost topinamburů redukovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat krevní tlak nebo chránit proti stresu.

topinambury

Topinambury v kuchyni

Topinambury lze konzumovat jak syrové, tak tepelně zpracované. Nutné je však počítat s nasládlou chutí s lehce oříškovou příchutí.

Využití hlíz je opravdu široké. Můžeme je nastrouhat, smíchat s libovolnou zeleninou a připravit osvěžující salát. Lze je vařit stejně jako normální brambory, dusit, smažit i zapékat. Lze z nich dokonce udělat bramboráčky s trochu jinou chutí. S trochou dobré vůle nám mohou normální brambory dokonce nahradit jako přílohu.

Šťáva

Odšťavníme topinambury a máme hotovo.Šťávu připravujeme vždy čerstvou a naléváme ji pokud možno do skleněných, porcelánových či smaltovaných nádob, protože je velmi citlivá na styk s kovem.

Salát z topinambur

Nastrouhejte hlízy, přidejte rajčata a okurky. Dochuťte solí, pepřem a zakápněte lněným olejem.Použití jakékoliv čerstvé bylinky petržele, kopru či koriandru není vůbec na škodu.

Topinambur salát s jablky, nebo se zelím

Nastrouháme 1-2 topinambury, jablko, přilijeme 1 až 2 lžičky citrónové šťávy (asi 1-2 lžičky), posypeme bylinkami a nakrájenou zelenou cibulkou. Přidáme lněný olej, sůl a pepř. A máme hotovo. Jako obměnu můžeme místo jablek přidat kyselé zelí.

Francouzský salát

0,5 kg topinamburů, 30 dkg mrkve, 10 dkg sterilovaného hrášku, 15 dkg okurek, 15 dkg jablek, sůl, hořčice. Vše si očistíme a nakrájíme podle libosti, ochutíme solí a hořčicí. Podáváme s pečivem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *