bobkový list
Pěstování rostlin

Bobkový list a jeho účinky

[dropcap]V[/dropcap]avřín vznešený neboli bobkový list se dnes používá především na vaření. Pro své specifické aroma je součástí mnoha pokrmů. Používá se k nakládání a úpravě zvěřiny i jiných mas, do rajské či svíčkové omáčky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně. Rovněž se bobkové listy používají při nakládání zeleniny, hub nebo konzervaci masa a k marinovaným rybám.

bobkový list

Bobkový list a jeho léčivé účinky

Bobkový list má také léčivé účinky, o kterých možná nemáte ani tušení. Bobkové listy rozpouští kameny a tím pomáhají při všech chorobách močových cest, podáváme při špatném trávení, na podporu metabolismu. Inhalačně využíváme bobkové listy při katarech horních cest dýchacích a průdušek. Zevně používáme bobkové listy do protirevmatických koupelí. Bobkový list působí mírně sedativně, snižuje krevní cukr a pomáhá vylučovat odpadní látky z těla. Abychom ulevili bolavým kloubům, rozmačkáme bobkové listy ve hmoždíři, přilijeme olej a rozmícháme. Přikládáme na bolavámísta. Rozhání otoky. Pro nejrůznější jedy působí jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Bobkový list podporuje trávení. Vavřínové esence a masti se používají k vnějšímu léčení revmatismu a odpuzování hmyzu

V léčitelství se osvědčil, jako skvělý pomocník na posílení paměťi, koncentrace, racionálního myšlení, podporuje jasnozřivost. Pár lístků pod polštářem vám pomůže navodit klidný spánek.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *