Třená bábovka
Ingredience:
[starlist]
- 500 g hladké mouky
- 6 vajec
- 60 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 250 ml mléka
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- hrozinky
- citrónová kůra
- olej
- hrubá mouka
Postup:
Připravíme si vejce. Nejlépe z domácího chovu, ale pokud nemáte tu možnost, postačí i kupovaná. Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky si dáme do větší mísy a bílky si dáme někam stranou. Zatím je nebudeme potřebovat. Nezapomeneme si zapnout troubu, aby se nám stačila předehřát. Do mísy ke žloutkům si přidáme máslo, přisypeme moučkový a vanilkový cukr a začneme třít. Až budeme mít spojeno vše co jsme dali do misky, můžeme pomalu přisypávat prosátou hladkou mouku a nastrouhanou citrónovou kůru. Přilijeme mléko a důkladně promícháme.
Nakonec si ušleháme tuhý sníh z bílků. Sníh opatrně přidáváme do těsta, aby bylo hezky nadýchané. Přihodíme hrozinky, které jsme si na 24 hodin namočili do rumu. Bábovkovou formu si vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Těsto si do formy nalijeme a dáme péct. Hlídáme špejlí. Až se nám na ni nic nepřichytává, máme bábovku hotovou. Necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a návštěva může přijít.