Zapečená cuketa
[dropcap]T[/dropcap]ento recept je snadný, rychlý a připravovaný bez tuku. Je vynikající nejen jako teplé hlavní jídlo, ale také jako studený pokrm – třeba k svačině.
Ingredience
[starlist]
- 1,5 kg brambor
- 2 cukety
- 3 rajčata
- 20 dkg anglický slaniny
- 20 dkg eidamu
- 6 stroužků česneku
- 25 dkg nivy
- olej
- sůl
- bazalka
- pepř
- chilli
- provensálské koření
[/starlist]
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme v osolené vodě. Pekáček vymažeme olejem, dno a boky pekáčku vyložíme slaninou. Uvařené brambory slijeme a promícháme s třemi nadrobno nasekanými stroužky česneku a trochou oleje. Poté je rozprostřeme na dno pekáčku. Na brambory rozdrobíme asi tak polovinu nivy. Omytou a nejlépe oloupanou cuketu nakrájíme na kolečka a poklademe na brambory. Osolíme, opepříme. Dále nakrájíme na kolečka i rajčata a opět je na cuketu rozložíme do pekáčku. Rajčata posypeme na drobno nasekaným česnekem, bazalkou a můžeme přidat i další koření podle vlastní chuti. Troubu rozpálíme na 200 °C a necháme zapéct. Asi tak po půl hodině pečení, pokrm posypeme nastrouhaným sýrem, smíchaným s rozdrobenou nivou. Necháme ještě několik minut zapéct, aby měl sýr zlatavou barvu. Nakonec ještě můžeme posypat paprikou.
Všechny suroviny můžeme samozřejmě přidávat dle chuti i dostupného množství.
Dobrou chuť!