Dýňová polévka Hokaido (Pohlreich)
Musíte se do zeleniny nutit? V tom případě začněte sledovat recepty, které jsou aktuálně trendy. Objevíte mezi nimi spoustu pochoutek, u kterých si pravděpodobně ani neuvědomíte, že konzumujete něco zdravého a dietního. Mezi nejmodernější a velmi populární druhy patří dýně, kterou bez problémů zakoupíte v každém supermarketu a případně si ji vypěstujete na vlastní zahradě.
Dýně je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem vlákniny a využívá se různými způsoby. Obsahuje betakaroten a potěší vás i to, že v ní naopak nejsou obsaženy žádné látky vyvolávající alergie. A my vám prozradíme, jak uvařit výtečnou dýňovou polévku Hokaido, na kterou nedá dopustit ani Zdeněk Pohlreich – tu si vychutnáte samostatně nebo společně s masovým pokrmem. Pokud máte děti, které jsou na tom s konzumací zeleniny podobně jako vy, máte vyhráno. Ani ony totiž dýňovou polévku neodmítnou, čímž si zajistí přísun vitamínu B, C a důležitých prvků jako draslík, hořčík nebo sodík.
Ingredience, bez kterých se při přípravě dýňové polévky neobejdete:
- 1 velká dýně Hokaido
- 2 středně velké mrkve
- 3 středně velké brambory
- 1 menší cibule
- 3 bobkové listy
- 2 menší stroužky česneku (český je nejlepší)
- 1 lžičku nasušeného rozmarýnu
- 1 lžíci olivového oleje
- libovolné polévkové koření dle chuti
Jak uvařit dýňovou polévku?
Dýňová polévka není časově náročná a zároveň nijak složitá. Můžete ji uvařit v hrnci i v papiňáku, který celkovou dobu vaření výrazně zkrátí.
Na dno hrnce nalijte olej a zpěňte na něm cibulku. Poté přidejte dýni (nakrájejte ji na kousky) a rychle osmahněte. Podlijte dostatečným množstvím vody (cca 1,5 l) a přidejte polévkové koření, česnek, tymián a bobkové listy. Nezapomeňte ani na brambory a mrkve a vše duste cca 10 minut (v papiňáku). Použijete-li normální hrnec, potrvá vám dušení déle.
Jakmile budou ingredience měkké, rozmixujte je a ve finále mírně osolte. Gurmáni si do své dýňové polévky přidávají také smetanu, která ji zjemní. Smetana však není nezbytná a záleží jen na vaší chuti.