Tipy & praktické informace

Jak na správné stolování?

Člověk má jíst, aby žil a ne naopak, jenomže ruku na srdce – kdo z nás si rád nepochutná na vybrané delikatese, jejíž chuť umocňuje příjemné prostředí vkusně zařízení kuchyně? Navíc – slavnostní tabule dokáže hotové divy a i z obyčejného pokrmu je rázem jídlo sváteční.

shutterstock_140012953

Stolování v příjemném prostředí

Prostředí, ve kterém stolujeme, má na celkový zážitek obrovský vliv. Základem budiž hezký stůl, vhodně zvolený ubrus, čisté příbory a sklo… Podaří-li se vám vše sladit v jeden harmonický celek, máte vyhráno. Konzumace jídla u krásně prostřeného stolu příznivě ovlivňuje psychiku – stolování nemá daleko do estetického zážitku.

A ještě lepší je stolování v rodinném kruhu, které se nese v duchu pohody. Že se u jídla nemluví? To už dávno neplatí. Vždyť kde jinde probrat zážitky, než při příležitosti, kdy se sejde celá rodina?

Na co si dát pozor?

Je třeba si uvědomit, že není stolování jako stolování – musíte správně rozlišit charakter události a podle toho připravit tabuli. Na stole by neměl chybět tématicky laděný ubrus, který je v posledních letech spíše podceňován, ale na druhou stranu dokáže navodit pocit útulnosti jako žádný jiný doplněk. Dejte si záležet také na tom, aby všichni strávníci dostali talíře, sklo a porcelán se stejným designem. Není nic trapnějšího, než když hosté pijí z úplně jiných skleniček.

Při přípravě stolu dbejte na to, aby vše mělo své místo. Nemusíte striktně dodržovat „pokročilá pravidla stolování“, postačí, když budete lpět na těch základních:

  • vidlička leží vlevo od talíře, zuby nahoru
  • nůž leží vpravo od talíře, ostřím směrem k talíři
  • lžíce leží vpravo od talíře, dnem na stůl
  • dezertní vidlička a další moučníkový příbor leží před talířem

Co se týče skleničky, pokládejte ji vpravo vedle talíře. Vlevo nad talířem má své místo miska na salát/kompot. Alkoholické nápoje nalévejte pouze do pohárů z čirého skla. A nezapomeňte na koření – na stole nesmí chybět sůl a pepřenka!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *