Hruškový koláč
Snadný a rychlý koláč s hruškami je ideálním dezertem pro pohoštění hostů, například ke kávě.
Ještě než se vrhneme na samotné kuchtění, řekneme si něco o koláčích. Co je to koláč, to asi všichni víme, je to tedy druh kulatého pečiva, obvykle se peče. Může být připravený z různých druhů těsta, nejčastěji se na něj používají pevná těsta. Těsto se vytláčí do kulaté formy tak, aby kopírovalo tvar formy, tedy nejen na dno, ale i do boků. V závislosti na chuti se pak může koláč doplnit různými přísadami, existují sladké i slané koláče. Tento popis ale nevystihuje koláče v pravém slova smyslu, ale páje, které jsme převzali z Anglie. Koláč měl totiž původně jinou podobu, kterou dnes přisuzujeme spíše pod slovo koláček a koláč používáme k pojmenování toho, co je ve skutečnosti páj.
V Čechách tradičně připravované malé koláčky mají sladkou náplň (obvykle makovou, povidlovou, ořechovou, nebo tvarohovou) a podávají se na posvíceních, nebo při významných událostech, jako je svatba. Tyto koláčky jsou malé, jejich velikost nepřekračuje 8 centimetrů. Mívají jen jeden druh náplně a navrch jsou posypány sladkou drobenkou. Pečou se z kynutého těsta. Větší variantě těchto koláčků se říká frgál. Páj je počeštělý anglický název pie, od tradičních českých koláčů ho odlišuje hned několik věcí. Je z jiného druhu těsta, které je tenčí, ale tvaruje se po stranách do větší výšky, takže tvoří takovou misku pro jeho náplň. Náplň pájů je pestrá, může být sladká i slaná, kdežto koláčky mají typicky sladkou chuť. Koláčky se posypávají drobenkou, zato páje se obvykle přikrývají buď celé další vrstvou těsta, nebo se z těsta vytváří typická mřížka.
Tento recept by se tedy měl jmenovat hruškový páj, ale drtivá většina lidí bude výsledný dezert stejně nazývat koláč, tak to nazveme koláč a nebudeme nic víc řešit. 🙂
Čas: 65 minut Množství: 1 koláč Náročnost: snadné
Ingredience:
- 220g hladké mouky
- 80g moučkového cukru
- 150g másla
- 3 hrušky
- ½ sáčku skořicového cukru
- Lžička skořice
- 2 žloutky
- 200ml smetany
- Špetka soli
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 160°C, připravíme si formu na koláč, kterou vymažeme tukem.
- V míse smícháme mouku, změklé máslo, 50g cukru a sůl. Celé to zpracujeme do podoby drobenky a tu pak vtláčíme do formy.
- Oloupeme si hrušky, překrojíme je napůl a vykrojíme jadřince. Hrušky krájíme na půlcentimetrové plátky, které skládáme na těsto. Hrušky nakonec zasypeme skořicovým cukrem. Formu dáme na 10 minut do trouby.
- Mezitím si v další míse rozmícháme smetanu, žloutky, skořici a zbylých 30g cukru. Směs nalijeme na předpečené těsto a necháme péct, dokud neztuhne. To by mělo trvat asi 40 minut.
Koláč můžeme podávat ještě teplý, je to skvělý dezert ke kávě.