Pikantní quesadillas
Quesadillas jsou mexické tortilly plněné směsí masa, sýru, zeleniny a fazolí s pikantní omáčkou, kterým podlehnete hned, jak ochutnáte první sousto.
Quesadilla (kesadíja) je kukuřičná nebo pšeničná tortilla plněná různou směsí zeleniny, masa a sýru nakrájená na několik trojúhelníčků. Toto typicky mexické jídlo se tradičně připravuje z kukuřičné tortilly, která se plní mexickým sýrem Oaxaca, poté se usmaží na pánvi zvané „comal“, dokud se sýr nerozpustí. Tato tortilla se pak podává se zelenou nebo červenou salsou, cibulí a guacamole. Quesadilla se také může plnit chorizem, houbami, vařeným masem, nebo avokádem. Kromě této tradiční mexické přípravy existuje spousta dalších variant, co se týče přípravy i náplně, která může být sýrová, kuřecí, z mletého masa, zeleninová, nebo jako v našem případě fazolová. Obdobným jídlem pro quesadillas je tzv. sincronizada, což je vlastně takový sendvič ze dvou tortill, plněný šunkou a sýrem.
V tomto receptu si připravíme quesadillas s pikantní omáčkou a fazolemi. Jsou dvě varianty, jak můžeme quesadillas připravovat. První možnost je ta, která je popsaná níže v postupu, tedy dvě tortilly, mezi nimiž je náplň. Takto nám vznikne 6 kousků quesadillas. Další možnost je, že použijeme jen jednu tortillu, kterou naplníme jen z poloviny a poté přehneme, takže se nám vytvoří taková kapsa, po nakrájení získáme 3 kousky. Výhodou druhé možnosti je snadnější manipulace, když qesadillas vyndáváme z pánve a také se dá lépe ohlídat, aby se tortilla nepřipálila. Já ale raději používám první způsob, protože je rychlejší, za jedno smažení získáme dvojnásobné množství, ale také z estetického hlediska, nakrájené quesadillas budou všechny stejné, kdežto u přehnuté tortilly budou 2 kousky s přehnutým krajem a jeden bez přehnutého kraje. To ale není nic katastrofického, tento nedostatek lze eliminovat tak, že tortillu rozkrojíme pouze na dvě části, takže budou mít obě přehnutou část. Jaký způsob použijete, to už nechám na vás.
Čas: 30 minut Množství: 4 porce Náročnost: snadné
Ingredience:
- 50g kuřecího masa
- 1 střední cibule
- pepř
- mleté chilli
- kurkuma mletá
- grilovací koření
- sójová omáčka
- 150g tvrdého sýru (eidam)
- 1 plechovka fazolí v omáčce
- 1 plechovka sterilované kukuřice
- 1 zelená paprika
- 1 paprika kozí roh
- hrst arašídů
- 8ks tortillových placek
- olej na smažení
Postup:
- Nejprve si připravíme náplň do quesadillas. Cibuli nakrájíme najemno a dáme smažit s trochou oleje na rozpálené pánvi. Maso nakrájíme na nudličky a přidáme ke zlatavě osmažené cibuli. Přímo na pánvi maso okořeníme dle chuti a přidáme trochu sójové omáčky. Promícháme a necháme maso zatáhnout. Mezitím si nakrájíme papriky a přidáme je na pánev.
- Na pánev přidáme fazole, kukuřici a hrst arašídů. Promícháme a necháme povařit, aby byla směs horká. Přelijeme do misky.
- Pokud pánev není příliš zašpiněná, můžeme využít toho, že už je rozpálená a připravit na ní tortilly. Na pánev si nalijeme trochu oleje a osmažíme jednu placku z obou stran.
- Osmažíme druhou placku a v momentě, když ji otočíme na druhou stranu, rozprostřeme na ni připravenou směs a zasypeme sýrem. Navrch dáme první tortillu a smažíme, dokud se nerozteče sýr. (Pozor, aby se placka nepřipalovala)
- Odebereme z pánve pomocí dvou naběraček, nebo jedné široké (pozor, aby se náplň nevysypala). Nakrájíme na 6 stejných trojúhelníčků a ještě teplé podáváme.