Čínské nudle
Všichni známe vůni skvělých čínských nudlí linoucí se z asijského bistra, tyto nudle si však můžete připravit sami doma a přitom budou stále stejně skvělé, nebo i dokonce lepší.
V Asijských zemích se připravují nudle na hodně různých způsobů, ty, které možná znáte z bistra, se nazývají Chow mein (chāu-mèing), což by se dalo přeložit jako smažené nudle. Tyto nudle jsou populární hlavně v Číně a také se připravují po celém světě v čínských restauracích. Jak již název napovídá, jedná se o nudle, které se smaží, obvykle na speciální pánvi zvané wok, podávají se společně se zeleninou, případně s vepřovým či hovězím masem.
Příprava nudlí není příliš složitá, ale je nutná přesnost a trochu cviku a zkušeností, aby se nám podařilo připravit nudle se skvělou chutí, jako mají ty, které se dají koupit v asijském bistru. K přípravě nestačí pouhé nudle, je taky nutná zelenina a další dochucující látky, především sójová omáčka. Nudle je nutné správně uvařit, aby měly požadované vlastnosti.
Po uvaření se musí důkladně schladit a okapat. Zeleninu k nudlím můžeme přidat různou, nejdůležitější je zázvor, cibule a mrkev. Tradičně se přidávají i bambusové výhonky, ty se však dají hůře sehnat. Dále je vhodné přidat česnek, čínské zelí a chilli papričky, případně chilli mleté. Zelenina se nakrájí a osmaží, nejprve je lepší osmažit cibuli a poté postupně přidávat česnek a zázvor, mrkev, zelí a na závěr koření a sójovou omáčku.
Po osmažení odebereme směs z pánve a ještě na rozpálenou pánev dáme nudle, olej a sójovou omáčku. Nudle se zprudka smaží a až ke konci smažení přidáme zeleninu, promícháme a odstavíme z plotny. Ideální je podávat ihned teplé, ale nudle jsou dobré i později po opětovném zahřátí.
Čas: 40 minut Množství: 4 porce Náročnost: střední
Potřebujeme:
- 4 kostky čínských nudlí
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 kousek zázvoru velikosti palce
- chilli koření nebo čerstvé chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- sójová omáčka
- olej na smažení
- 3 listy čínského zelí
Postup:
- Větší hrnec naplníme do poloviny vodou a přivedeme k varu, vložíme nudle tak, aby byly ponořené, případně doplníme vodou.
- Nudle vaříme, dokud nebudou „al dente“, tedy tak akorát, nesmí být moc měkké. Poté nudle scedíme a hned schladíme proudem studené vody.
- Nudle smícháme s trochou oleje a sójové omáčky.
- Zeleninu nakrájíme najemno a na rozpálené pánvi s trochou oleje nejprve zprudka osmahneme cibuli, poté přidáme ostatní zeleninu a chvíli smažíme.
- Osmahlou zeleninu dáme do misky a na rozpálenou pánev dáme nudle.
- Za občasného míchání smažíme, dokud se nezačnou trochu připalovat. Přidáme zeleninovou směs, promícháme a dochutíme mletým chilli. Můžeme přidat hrst arašídů.
Ihned podáváme, ideální je kombinace s jarními závitky nebo kebabem.