Pařížská roláda bez mouky
Tato skvělá pařížská roláda s banány a čokoládou neobsahuje žádnou mouku a jen minimum rafinovaného cukru, přesto překvapí svou skvělou a lahodnou chutí.
Název pařížská roláda je podle použité pařížské šlehačky, což je v podstatě kakaová šlehačka. Rozlišují se dva typy pařížské šlehačky, lehká a těžká. Nejedná se však o náročnost ale o složení, rozdíl je v tom, že do těžké pařížské šlehačky se přidává ztužený pokrmový tuk, což je vlastně máslo či margarín. Šlehačka se dá koupit buď již hotová, nebo si ji můžete připravit doma, k tomu se obvykle používá vysokotučná smetana, cukr a kakao, ale v některých receptech se používá pouze kombinace šlehačky s čokoládou, v jiných receptech se dokonce používají ledové kaštany. Pařížská šlehačka je známá především pro své užití v pařížském dortu, nebo v dortu Harlekýn.
Původ pařížského krému leží pravděpodobně ve Francii 18. století, však ji také někdy naleznete pod názvem „mousse au chocolat“ neboli čokoládová pěna. Podobně jako postup ani název pařížské šlehačky není ustálený, také Harlekýn a Pařížský dort bývají vzájemně zaměňovány – a v českých cukrárnách často rovnou zařazeny pod souhrnný název „Dort Pohádka“. Ať už mu říkáme jakkoliv, vždy by měl být na povrchu ozdoben šlehačkou – díky tomu je nejlepším dortem pro slavnostní příležitosti. U Harlekýna je obvyklé, jak napovídá jeho název, střídat tmavou a světlou šlehačku do podoby šachovnice.
Příprava této rolády je poměrně snadná. Základní korpus je sněhový, kromě vajec obsahuje také cukr a ořechy. Kromě toho, že recept neobsahuje žádnou mouku, je na něm pozitivní také to, že obsahuje pouze vanilkový cukr, a to v malém množství. Další složkou rolády je krém, ten však nevyžaduje žádnou přípravu, protože je tvořen pouze z pařížské šlehačky, která je snadno dostupná ve většině obchodů. Další nezanedbatelnou částí rolády je banán, který po zamotání tvoří střed rolády. Zamotanou roládu můžeme nechat jen tak, ale pro lepší chuť je lepší ji zalít kvalitní čokoládou na vaření a ještě navrch ji posypat trochou ořechů. Dohromady je tato roláda poměrně zdravá, obsahuje totiž kvalitní bílkoviny z vajec, zdravé cukry z ovoce a hodnotné tuky z ořechů, čokolády a šlehačky. Naopak v ní není žádný lepek a jen minimum rafinovaného cukru, přesto je stále chutná a sladká.
Čas: 30 minut Množství: 1 roláda Náročnost: snadné
Potřebujeme:
- 5 vajec
- 3 vanilkové cukry
- 100g mletých ořechů
- 2 banány
- 1 pařížská šlehačka
- 100g čokolády na vaření
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
- Ve větší míse utřeme žloutky s cukrem. V druhé menší míse vyšleháme bílky do podoby sněhu.
- Do mísy se žloutky přidáme mleté ořechy a nakonec opatrně vmícháme sníh.
- Směs rovnoměrně rozetřeme na plech a dáme na 15 minut do troubu, dokud těsto mírně nezrůžoví.
- Roládu smotáme a necháme vychladnout.
- Až roláda vychladne, rozmotáme ji a potřeme pařížskou šlehačkou.
- Na kraj rolády dáme za sebe oloupané banány a roládu zamotáme.
- Zamotanou roládu přelijeme čokoládou, kterou si rozpustíme ve vodní lázni.
- Nakonec posypeme trochou mletých ořechů a necháme vychladit.
Roládu podáváme po vychladnutí nakrájenou na jednotlivé kousky. Ideální je ke kávě.