Pěstování máty
Máta peprná je rostlina, která se využívá nejen jako dochucovadlo v nejrůznějších doplňcích stravy, ale třeba i v zubních pastách, ústních vodách, případně v oblíbeném nápoji Mojito. Její pěstování není nikterak složité, bez problémů ho tak zvládne každý, kdo projeví určitý zájem a respektuje několik jejích základních nároků a požadavků – asi nejdůležitější je požadavek na vlhkost.
Pěstování ze sazenice
Mátu peprnou se doporučuje pěstovat ze sazenice, pěstování ze semen je velice náročné a ve většině případů nebývá vůbec úspěšné. Sazenice je možné zakoupit buď v květinářství, nebo si je přímo napěstovat ze starších rostlin – využívá se oddenkových řízků, které velice rychle ve vodě zakoření.
Mátu peprnou je možné vysazovat buď na jaře, přibližně na konci března a začátku dubna, nebo na podzim. Vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi by měla být ve sponu 20 x 50 cm.
Požadavky na stanoviště
Máta peprná je velice citlivá na sucho. Bylina tak musí být vysazována do prokypřené a vlhké půdy, samozřejmostí je pravidelná zálivka.
Nejvhodnějším místem pro pěstování máty je buď zahrada, nebo balkon – ovšem takové stanoviště, kde hrozí minimum ostrých slunečních paprsků. Důležitá je také zvýšená ochrana před chladem a silnými studenými větry.
Máta vydrží až pět let
Máta peprná je poměrně dlouholetá bylina. Pokud se o ni budete adekvátně starat, bude vám růst klidně i pět roků. Potom již bude nejvhodnější doba na vypěstování nových bylinek.
Využití máty peprné je více než bohaté. Snad každý ví, jaký má zásadní význam a to zejména pro svoji hezkou, mentolovou vůni. Máta peprná je i velice prospěšná pro lidské zdraví – s oblibou a úspěchem se využívá například při onemocnění zažívacího traktu, a při nechutenství. Máta peprná má blahodárné účinky taktéž při častých bolestech hlavy nebo pocitu únavy!