Jak se používá celer řapíkatý
Celer řapíkatý je zdravá zelenina, která je typická hlavně pro státy západní Evropy. I v našich zeměpisných podmínkách se mu však velmi dobře daří a začíná zcela zaslouženě pronikat do zdejších jídelníčků. Celer řapíkatý je zelenina, kterou můžete jíst jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Má málo kalorií a přitom mnoho výživných látek, bude se tak hodit klidně i do diety.
Kupujte čerstvou zeleninu
Řapíky dobře vyvinutého celeru jsou dlouhé 30 cm. Při výběru dbejte zejména na čerstvost zeleniny, tj. řapíky by neměly být povadlé. Jakmile celer zakoupíte, uschovejte ho do lednice, zde vydrží bez problémů zhruba týden.
Všestranné využití ve zdravé kuchyni
Celer řapíkatý se dá, jak již bylo zmíněno, konzumovat jak v čerstvém, tak i sušeném stavu. Listy, jež rostou na konci řapíků, můžete pokrájet a přidávat do polévek, omáček či dalších pokrmů. Pokud byste se rozhodli tyto listy usušit, samozřejmě vám déle vydrží a najdou uplatnění jako koření.
Zpracovávat však nemusíte pouze listy, ale rovněž také celé řapíky. Ty mají jedinečnou chuť a obsahují právě nejvíce důležitých vitamínů – jedná se konkrétně o vitamíny C, B1, B2, ale najdete zde i další prvky, jako draslík, sodík, vápník, železo, hořčík či karoten. Nakrájené řapíky lze přidávat do sýrů, nebo třeba do salátů.
Celer řapíkatý má tedy vysoké využití. Nejlepší je konzumace za syrového stavu, avšak ani jako koření by neměl tento celer chybět snad v žádné zdravé kuchyni.
Celer řapíkatý lze koupit v obchodech se sortimentem zeleniny prakticky po celý rok. V případě, že patříte mezi zahrádkáře a máte k dispozici zahradní prostory, prakticky vám nic nebrání v tom, abyste si rostlinu vypěstovali – budete tak mít jistotu, že bude v době sklizně čerstvá a s obsahem důležitých prvků, prospěšných pro lidské zdraví a to jak fyzické, tak i psychické!