Z jakého materiálu si vybrat kuchyňský nůž?
V kuchyni stále něco krájíte, sekáte, řežete. A to se neobejde bez správného vybavení, tedy bez správného kuchyňského nože. V každé dobře vybavené kuchyni nesmí chybět minimálně základní sestava nožů, které můžete běžně využívat.
Základní sestava nožů:
- Nůž na pečivo
- Nůž na zeleninu
- Univerzální nůž s hladkým ostřím
Základem je mít v kuchyni univerzální nůž, který je vhodný pro širší využití. Takový nůž má dlouhé ostří, minimálně patnáct až osmnáct centimetrů a silné tři milimetry. Následují pak nože, které využíváte nejčastěji. Někdo často vykosťuje maso, proto je pro něj vhodný tento nůž.
Správný materiál
Existuje několik materiálů, ze kterých je možno vyrábět kuchyňské nože. Ideální je nerezová ocel, keramika či titan. Nerezová ocel je asi nejrozšířenějším materiálem, ze kterého je možno vyrábět kuchyňské nože. Jde o slitinu železa s chromem, niklem nebo molybdenem. Jednoduše se dá naostřit v domácích podmínkách, je velmi odolný proti poškození, proti korozi, je přiměřeně tuhý a pružný.
Titanové nože jsou poněkud diskutovaným materiálem. Je prakticky nezničitelný, velmi lehký, nemá magnetické nebo vodivé vlastnosti. Nevadí mu mořská voda, kameny či písek. Má netradiční tmavou barvu, pomalu, ale jistě se dostává do kuchyní mnoha domácností a lidé si jej stále častěji pořizují. Tento nůž se však doma velmi špatně ostří, musíte mít speciální vybavení.
Keramické nože zažily velký boom, kdy jej musela mít snad každá domácnost. Keramika neničí vitamíny v ovoci a zelenině, nereaguje ani s kyselými potravinami, nedrží zápach. Má velmi hladký povrch, tudíž lépe klouže řezem. Disponují obrovskou tvrdostí a je-li čepel dobře naostřená, otupí se klasickým krájením až po několika letech. Keramické nože jsou křehké, proto není dobré jimi krájet maso s kostí, zmrzlé potraviny nebo tvrdé pečivo. Může se také poškodit v myčce spolu s dalšími noži.