Vaření

Tip na nedělní oběd: Guláš z trouby

Nedělní oběd je často ve znamení nějakého poctivého jídla, obědu u maminky nebo babičky. Svíčková, rajská, bramborový salát a řízek, poctivý a silný vývar. Ke kávičce pak dezert, no kdo by to neznal. Na nedělní oběd se také hodí guláš. S kynutým nebo houskovým knedlíkem a hojně posypaný cibulí. Umíte připravit guláš v troubě?

Historie guláše

Původem maďarský pojem, ve kterém nechybí maso, cibule a paprika jako koření. Toto slovo je odvozeno z maďarského gulya (stádo dobytka) z něhož se pochází maďarský název gulás. Častou přísadou bývá také mrkev a maďarská verze, na rozdíl od té naší se nezahušťuje moukou, možná i proto má blíž k polévce. V České republice se nejčastěji připravuje guláš z vepřového a hovězího masa. Se zelím připravujeme také segedínský guláš. My vám nyní přinášíme recept na guláš připravený v troubě. Recept je uzpůsoben na sedm porcí.

Ingredience:

  • 1,5 kg vepřového nebo hovězího masa
  • 1 kg cibule
  • 1 palička česneku
  • 2 kusy masoxu
  • 120g rajského protlaku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • Pálivá paprika nebo kájenský pepř
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 3 lžíce škrobové moučky
  • Sůl
  • 1 litr vody

Postup:

Hovězí nebo vepřové maso omyjete a nakrájíme na stejné kostky. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. Vše dáme do větší mísy, přidáme koření a zbytek přísad a pořádně promícháme. Připravíme si vyšší pekáč, do kterého dáme směs masa, cibule a koření. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.

Vyšší pekáč přiklopíme víkem nebo alobalem, který upevníme. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme dusit hodinu a půl, pokud máme vepřovou variantu, hodinu a půl až dvě hodiny, pokud máme hovězí variantu. Troubu neotevíráme a nesledujeme. Maso také nemícháme.

Hotový guláš podáváme s houskovým, bramborovým nebo kynutým knedlíkem, chlebem nebo noky.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *