Tip na nedělní oběd: Bratislavská omáčka
Na nedělní oběd se často servírují omáčky, guláše nebo vydatná jídla, která rodina miluje. Máte však pocit, že vaříte pořád jedno a to samé jídlo? Možná by to chtělo nějakou tu změnu, co myslíte? Nechcete však nic moc moderního, v neděli na oběd se u vás podává klasika v podobě masa, omáčky a nějaké přílohy?
Bratislavská omáčka
Jde o klasický a velmi chutný recept, který můžete podávat k obědu nebo večeři. Jako přílohu můžete zvolit houskový nebo kynutý knedlík, popřípadě těstoviny. Připravte si i vy tento jednoduchý nedělní oběd a překvapte tak svou rodinu. Recept je uzpůsoben šesti porcím.
Ingredience:
- 1 cibule
- 600 gramů vepřového masa
- 500 mililitrů smetany
- Hovězí bujón
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- Špetka pepře a soli
- 140 gramů rajčatového protlaku
- 1 zeleninový bujón
- 1 čajová lžička mleté sladké papriky
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 350 gramů francouzské zeleniny
- 3 litry vody
- 180 gramů hrášku zkonzervy
Na záklechtku:
- 150 mililitrů mléka
- 4 – 5 polévkových lžic hladké mouky
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje osmahněte a přidejte maso, které omyjete, osolíte a opepříte. Osmahněte z obou stran. Následně přidejte rozmraženou francouzskou zeleninu, přidejte drcený kmín, mletou sladkou papriku a orestujte.
Následně přidejte rajčatový protlak, promíchejte a podlijte vývarem (3 litry vody smíchejte s 3 kostkami bujónu a 1 zeleninovým) a dejte vařit. Nechejte vařit maso do té doby, než bude měkké. Vytáhněte maso a zhruba dvě naběračky zeleniny. Zbytek nechejte v hrnci a rozmixujte. Následně přidejte zeleninu spolu s masem zpátky.
Přidejte sterilovaný hrášek, dochuťte citronovou šťávou a provařte. Následně přidejte smetanu a provařte. Přidejte záklechtku, kterou vytvoříte z mléka a hladké mouky (pořádně rozmíchejte, aby nevznikly hrudky) a omáčku s ní zahustíte. Nechcete-li připravovat záklechtku, můžete využít hotovou jíšku.