Tip na oběd: Námořnické hovězí maso
Nemáte žádné další osvědčené recepty, proto se nepouštíte do ničeho riskantního? My vám přinášíme recept na námořnické hovězí maso. Je velmi chutné a oblíbí si jej jak muži, tak i ženy. Můžete jej podávat při sobotním či nedělním obědě, velmi dobře chutná také návštěvám. Pomalu pečení námořnické hovězí maso je vařeno v jednom hrnci, což hospodyňky jistě ocení. Recept pochází ze Švédska z kraje Blekinge.
Co budete potřebovat:
- 800 g hovězího masa (krk nebo nízký roštěnec)
- 250 ml tmavého piva
- 2 ks cibule
- 1 ks pórku
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 100 ml hovězího vývaru
- 3 ks hřebíčku
- 3 ks bobkového listu
- 6 – 8 ks bramborů
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- Kájenský pepř
- Olej na smažení
- Bílý pepř, sůl
- Kyselé okurky a petržel (k podávání)
Jak postupovat:
Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte olej a na ní zprudka orestujte hovězí plátky. Osolte a opepřete. Spolu se šťávou přeneste do pekáče s poklicí. Zalijte pivem.
Cibuli a pórek očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Z pórku využijte jen tu bílou část. Orestujte na rozpáleném oleji dozlatova. Přidejte sójovou omáčku, koření a vše přidejte do pekáčku k masu. Přidejte hovězí vývar.
Oloupejte brambory, nakrájejte na silnější plátky, omyjte, osušte a obalte v hladké mouce. Opečte je na pánvi dozlatova. Přidejte do pekáčku, zakryjte pokličkou a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečte 40 – 60 minut, dokud nebude vše krásně měkké. Podávejte na talíři s kyselou okurkou a posypané nasekanou petrželkou.