Tip na večeři – Pastýřský koláč
Hledáte skvělou a rychlou večeři, kterou můžete připravit nejen pro sebe a partnera, ale třeba pro celou rodinu nebo i na večírek či posezení s přáteli? Pastýřský koláč je to nejlepší, co můžete připravit. Je skvělý, rychle hotový a pekl se původně proto, aby se zužitkovaly zbytky jehněčího masa a zeleniny. Neseženete-li mleté jehněčí, můžete si jej umlít doma sami. Jestliže je pro vás těžko k sehnání nebo jej nemáte rádi, připravte namísto jehněčího hovězí maso, které bude také skvěle chutnat. Jak si připravit tento Pastýřský koláč?
Co budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 2 žloutky
- 70 ml mléka
- 30 ml smetany ke šlehání
- 100 g parmazánu
- Sůl, mletý pepř
- Mleté jehněčí maso (nebo také hovězí)
- 350 ml kuřecího vývaru
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 200 g hrášku
- 2 snítky řapíkatého celeru
- 5 polévkových lžic rajčatového protlaku
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
Jak postupovat:
Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Uvařte doměkka a následně sceďte. Přidejte máslo (nejlépe na kostičky nakrájené) a rozšťouchejte. Přidejte mléko, smetanu a rozmíchejte celou směs dohladka. Do této směsi přidejte žloutky a promíchejte. Můžete přidat i půlku parmazánu (brambory méně osolte, protože sýr je slaný dost). Znovu smíchejte a případně i rozmixujte. Hotovou směs dejte do pečící mísy (asi do poloviny).
Cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev na kolečka, celer a česnek na tenké plátky. V hrnci rozpalte olej a restujte dozlatova. Přidejte mleté maso a nechejte zprudka zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte protlak, vývar a bylinky. Promíchejte a následně duste asi 30 minut, dokud maso nezměkne a tekutiny nebudou husté. Na posledních 5 minut přidejte hrášek.
Směs přidejte do zapékací mísy a na masovou směs opět přidejte bramborovou kaši. S pomocí vařečky tvořte vlnky. Posypte zbytkem parmazánu a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 – 30 minut. Ihned podávejte.