Tip na oběd: Panenka s perníkovou omáčkou
Snažíte se nacházet stále nové a nové recepty, které můžete své rodině připravovat. Máte neustále několik receptů, které vaříte, ale vaše chuťové buňky prahnou po něčem jiném, novém a neokoukaném? Vyzkoušet můžete skvělou panenku s neobyčejnou perníkovou omáčkou.
Panenka s perníkem
Ono perníkové koření nemusíte používat jen do klasických sladkých receptů, když pečete perník nebo tradiční medové perníčky. Má spoustu možností, jak jej uplatnit a právě omáčka k masu je jedním z nich. Když k tomu přihodíte skvělou šťavnatou panenku a fazolky, skvěle si pochutnáte nejen vy, ale celá vaše rodina. Vyzkoušejte i vy tento recept na panenku s perníkovou omáčkou! Zachutná celé rodině!
Co budete potřebovat:
- 1 kg vepřové panenky vcelku
- Sůl, pepř
- 5 polévkových lžic oleje
- 2 mrkve
- ¼ celeru
- 1 petržel
- 3 šalotky
- 1 čajová lžička kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- 2 snítky tymiánu
- 50 g špeku
- Kůra z malého pomeranče
- 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 polévkové lžíce povidel
- 50 g sušených švestek
- ½ čajové lžičky perníkového koření
- 500 ml hovězího vývaru
- 600 ml suchého červeného vína
- 2 polévkové lžíce strouhaného perníku
- Cukr
- Citronová šťáva
Jak postupovat:
Panenku osolte, opepřete, potřete olejem a nechejte hodinu odležet. Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo, na oleji zahřejte kuličky jalovce, až začnou prskat. Přidejte bylinky, špek a opékejte. Přidejte zeleninu a dvě minuty opékejte. Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte do hrnce.
Do hrnce vložte protlak, sušené švestky, povidla, perníkové koření a opékejte asi dvě minuty. Zalijte vývarem a vínem, duste celé asi 40 minut. Na zbytku oleje opečte panenku ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a uvnitř zůstala šťáva. Asi deset minut před koncem přidejte maso i se šťávou do základu.
Jakmile je maso hotové, vytáhněte jej, udržujte horké. Přidejte do základu vínu, nastrouhaný perník a celé vařte asi 10 minut. Propasírujte, dochuťte solí, pepřem, cukrem nebo citronovou šťávou a podávejte spolu s masem.