Tip na dezert: Jednoduché a chutné kávové řezy s ořechy
Pečete své rodině rádi a pravidelně? Je to však pořád jen jablkový závin, sezónní bublaniny, jednoduché buchty, bábovky a možná pár osvědčených receptů, které doma máte odzkoušené, máte je rádi a tím pádem často připravujete. Čas od času rádi vyzkoušíte nový recept? Takový, který by mohl chutnat celé rodině i vám? Vyzkoušet můžete kávové řezy s ořechy, které si zamilujete na první dobrou! Jak si tyto řezy připravit?
Co budete potřebovat:
Těsto:
- 4 kusy vajec
- 120 g cukru krupice
- 120 g vlašských ořechů mletých
- 180 g polohrubé mouky
- Půlku balíčku prášku do pečiva
- 150 ml teplé kávy
- 50 ml oleje
Krém:
- 700 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce kávy
- 200 g másla
- 5 polévkových lžic moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Na posypání:
- Čokoládová poleva (klasická nebo z ledových kaštanů)
- 100 g mletých vlašských ořechů
- Hnědý rum nebo jakýkoliv likér
Jak postupovat:
Ze všeho nejdřív udělejte těsto. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, kávu a opět dobře promíchejte. Přidejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a opět promíchejte. Bokem vyšlehejte z bílků tuhý sníh, přidejte do směsi. Těsto dejte na plech, který je vymazaný máslem a vysypaný moukou. Pečte na 180 stupňů dorůžova.
Nechejte vychladnout a přidejte krém. Ten připravte z mléka, kávy, cukru a mouky. Uvařte a za stálého míchání připravte hustou kaši. Tu zakryjte v hrnci sáčkem, aby se nevytvořil škraloup a nechejte úplně vychladnout. Máslo bokem vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Spojte pomaličku s vychladlou kaší a tvořte krém, který dejte na korpus.
Připravte si polevu, pocákejte korpus s krémem po celé ploše, přidejte mleté ořechy a dejte do lednice chladnout. Poté podávejte. Do krému či korpusu můžete přidat trochu rumu nebo likéru.