Tip na oběd: Zapečené brambory na způsob francouzských
Milujete brambory na tisíc způsobů, ale neustále vám dochází nápady, jak je připravit? Někdy si na oběd připravíte jako přílohu bramborovou kaši, jindy šťouchané brambory, pak zase hranolky, pečené brambory a podobně. Když nechcete vymýšlet nic složitého, stačí brambory dát do pekáče, přidat maso, koření, olej, sýr a za chvíli máte výbornou pečenou baštu, kterou si zamilujete. Také máte rádi francouzské brambory? Výborné jídlo, které je z jednoho pekáčku a můžete dát do nich opravdu vše, co vás napadne. Ty tradiční francouzské brambory jsou bez masa a ze syrových brambor. Fantazii se však meze nekladou a vy si připravte takové, na které budete mít chuť!
Co budete potřebovat:
- 750 – 1000 g brambor
- Máslo
- 150 g šunky nebo uzeného masa, anglické slaniny
- 1 cibule
- 3 vejce (2 vařená natvrdo)
- 1 smetana na vaření
- 150 g eidamu či jiného sýru
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- Sůl, mletý pepř
- Kyselé okurky
Jak postupovat:
Ze všeho nejdřív si brambory pořádně omyjte a dejte vařit ve slupce. Nechte vychladnout a poté oloupejte. Krájejte je na tenké plátky. Ty postupně dejte do pekáčku, který předtím vymažete máslem. Na první vrstvu brambor přidejte vrstvu nakrájeného salámu nebo uzeného, vrstvu cibule (kostičky, plátky, měsíčky) a vejce uvařené natvrdo, nakrájené na kostičky a opět skládejte. Končíte vrstvou brambor.
V misce rozkvedlejte vejce, smetanu a přidejte nastrouhaný sýr a hořčice. Promíchejte ve směs, osolte, opepřete a zalijte brambory po celé ploše. Dejte do vyhřáté trouby asi na 200 stupňů a pečte, dokud tekutá směs nebude pevná a vše nedostane zlatavý nádech. Podávejte s kyselými okurkami nebo zeleninovými salátky.