Moučníky,  Vaření

Tip na dezert: Borůvkové řezy s mandlemi

Milujete pečení a své rodině se snažíte pravidelně připravovat o víkendech nějakou dobrotu? Máte své oblíbené recepty a rodina jistě oceňuje to, co jim chutná a co mají rádi. Hledáte stále nové a nové recepty, kterým se před rodinou, přáteli a kamarády můžete blýsknout? Je aktuálně sezóna borůvek? Nebo se najdou jejich zásoby ve vašem mrazáku, kde jste pečlivě zmrazili několik dávek, abyste si dali koláč také v zimě, kdy na borůvky máte chuť? Pak můžete vyzkoušet výborné borůvkové řezy, které jsou navíc s mandlemi! Výrazná a jemná chuť vás jistě překvapí!

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 150g másla
  • 4 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 200g špaldové mouky
  • 50g mletých mandlí
  • 2 polévkové lžíce mléka

Náplň:

  • 200g borůvek
  • 4 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 – 3 polévkové lžíce citronové šťávy na polevu
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrst plátkových mandlí
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • Borůvky a lístky máty na ozdobu

Jak postupovat:

Máslo nakrájejte na menší kousky, aby se dobře zpracovávalo a přidejte k sypkým surovinám, které máte určené na těsto. Prsty vypracujte drobenku a tu rychle spojte v hladké těsto za pomoci mléka. Pokud nebude stačit předepsané množství, můžete maličko přidat, podle potřeby. Těsto by mělo lehce lepit.

Za pomoci dvou archů pečicího papíru vyválejte a přeneste i s jedním archem do formy. Tu dejte na patnáct minut do mrazáku a poté pečte v troubě, která je předehřátá na 170 stupňů. Pečte asi 20 minut. Mezitím si v kastrůlku svařte borůvky s cukrem a nechte tekutinu zredukovat. Směs by měla trochu zhoustnout.

Přidejte citronovou šťávu, škrob a vše promíchejte. Povařte asi dvě minuty a borůvkovou směs rozprostřete na upečený korpus. Posypte mandlemi a dejte opět do trouby, která je předehřátá na 170 stupňů a pečte dalších 20 minut. Na ještě teplý koláč dejte čerstvé borůvky a přelijte polevou. Tu připravíte z citronové šťávy a moučkového cukru. Koláč nechte vychladnout, pro lepší proležení nechte v lednici do druhého dne.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *