Tip na poctivý oběd: Segedínský guláš jako od maminky
Jde o symbol maďarské kuchyně, ovšem v té české se segedínský guláš také velmi dobře zabydlel. Není divu, jde o poměrně jednoduchý recept, který nevyžaduje složité vaření a chutná všem, kteří mají rádi kyselé zelí a vepřové maso. Je s podivem, že existuje mnoho jednotlivých receptů na toto jídlo. Někdo používá mleté maso, jiný si připraví raději hovězí, někdo do něj dává papriku, jiný nechává s podivem guláš zcela bílý. Někdo jej dělá velmi ostrý a jiný ne. Každopádně chutě jsou různé a každý si jej připraví podle sebe. My pro vás máme kombinaci šťavnatého vepřového masa, smetanové omáčky a kyselého zelí.
Co budete potřebovat:
- 1kg vepřového masa (plecko, ramínko)
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule
- 1 polévkové lžíce sladké papriky
- Cca 200 ml vývaru
- 400g kyselého zelí (můžete překrájet)
- 1 kelímek zakysané smetany
- Sůl, mletý pepř
Jak postupovat:
Vepřové maso omyjte a nakrájejte na přibližně dvoucentimetrové kostky. Jednotlivé kousky masa obalte stejnoměrně v mouce, přebytky mouky oklepejte. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte maso v mouce. Ze všech stran zprudka osmahněte. Nechte zatáhnout a dejte bokem. Slijte trochu oleje, na dně vám postačí jen tenká vrstva, aby celý guláš nebyl příliš tučný.
Přidejte cibuli a nechejte zhnědnout. Přidejte zpátky maso, stáhněte z ohně a poprašte paprikou. Pozor, nevařit v této chvíli, jinak paprika začne hořknout. Vše několikrát promíchejte a znovu vraťte na oheň. Dosolte podle potřeby a duste, dokud maso nepustí šťávu. Přibližně patnáct minut.
Poté podlijte vývarem, promíchejte a přikryté poklicí duste, dokud maso nebude měkké. Přidejte zelí, které je scezené (pokud je příliš kyselé, properte jej) a můžete překrájet. Vše důkladně promíchejte. Přikryjte a duste, dokud nebude maso úplně křehoučké. Podlévejte, pokud je to potřeba.
Jakmile je maso měkké, přidejte smetanu, dobře vmíchejte a ještě chvíli nechejte na sporáku, dokud nebude mít guláš požadovanou hustotu. Podle vlastního uvážení a chutí ještě dochuťte a podávejte s variacemi knedlíků.