Bezlepkový a bezlaktózový dezert s čokoládou, banány a hruškami
Přinášíme vám velmi snadný recept na měkký piškotový dort. Když navíc doma zjistíte, že máte přezrálé ovoce, které vám již nebude chutnat, šup s ním do dezertu. Tam změklá konzistence vůbec není na škodu, naopak. Dort je potom vláčnější a nemusí se přidávat žádný cukr…
Výživný dort chutná jako brownies
Není těžký a je vhodný pro lidi s nesnášenlivostí lepku a mléka. Tento dezert, který vám za chvíli představíme, byl původně připravován v mikrovlnné troubě a obsahoval pouze banány a ovesné vločky.
V tomto případě jsme spojili banán a velmi zralé hrušky s použitím kombinace bezlepkových a nízkosacharidových mouček, quinou a lískové ořechy. Nepřidáváme žádný cukr ani sladidlo. Čím zralejší ovoce, tím sladší bude.
O ovoci v dortu
Banány
Zralý banán má hodně vlákniny, vitamínu B6 a C, draslíku a antioxidačních sloučenin. Strava bohatá na živiny ve formě banánů, může snížit riziko vzniku řady zdravotních problémů – předchází mrtvici, rakovině, osteoartróze, makulární degeneraci, obezitě, srdečnímu onemocnění, hypertenzi, Alzheimerově chorobě, atd.
Dospělý, který zkonzumuje 2 000 kalorií, potřebuje 25 až 35 gramů vlákniny denně a středně velký zralý banán poskytuje až 12% tohoto požadavku.
Množství vitamínu C ve zralém banánu se sníží, čím déle je ovoce vystaveno světlu, teplu a vzduchu. Zralé banány neukládejte déle, než tři až čtyři dny po jejich nákupu na chladném a tmavém místě. Šálek zralých banánů vlastní 0,55 miligramu vitamínu B6, což je asi 42% denní dávky. Konzumace dostatečného množství vitamínu B6 z banánů, eliminuje pravděpodobnost vzniku revmatoidní artritidy, deprese a srdečních onemocnění.
Zralé banány splňují 11% draslíku v jednom šálku. Draslík je nezbytný pro vývoj a údržbu silných kostí a zubů a spolu se sodíkem umožňuje kontrakci svalů a neuronům přenos elektrických impulsů. Zralé banány obsahují mírně vyšší koncentraci antioxidačních sloučenin, než nezralé banány. Antioxidanty jsou schopny inhibovat volné radikály z poškozené DNA a buněčné tkáně.
Hrušky
Hruška je mírně nasládlé ovoce s vláknitým středem. Hrušky jsou bohaté na esenciální antioxidanty, rostlinné sloučeniny a vlákninu. Jako součást vyvážené a výživné stravy může konzumace hrušek podporovat hubnutí, snižovat riziko rakoviny , cukrovky a srdečních onemocnění .
Fantazii se meze nekladou
Můžete použít i jinou kombinaci ovoce, která se vám líbí nebo tyto mouky vyměnit za jiné bezlepkové. Použít se dají také mleté mandle, které jsou snadno dostupné. I když se vám může zdát, že lískové ořechy s čokoládou chutnají lépe, v tomto dezertu se sami přesvědčíte, že tu mandle splní svou úlohu doslova bezkonkurenčně. Je nutné sledovat dobu pečení, protože vše dost závisí na stavu ovoce, formě a samotného pečícího zařízení. Dezert by měl zůstat kyprý a v žádném případě by se neměl vysušit.
Složení:
- 300 g zralého měkkého banánu
- 200 g zralé hrušky
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce přírodního arašídového másla
- 15 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- 5 ml vanilkové esence
- 35 g kakaového prášku
- 35 g quinoa nebo rýže, kukuřičný škrob či pohanka
- 40 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
- 4 g droždí (asi jedna čajová lžička) nebo prášek do pečiva
- 2 g soli
- 100 g neslazené hořké čokolády
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu o průměru asi 20 cm (pokud je menší, bude silnější, když větší, bude jemnější). Doporučujeme obložení dna pečícím papírem a boky formy vymazat.
Ovoce oloupejte a odvažte tak, abyste získali 500 g.
U hrušek odstraňte jádro a semena. Míchejte, dokud nezískáte homogenní pyré (mohou zůstat nějaké hrudky). Přidejte vejce, arašídové máslo, vanilku a mléko, znovu promíchejte.
Dále kakaový prášek, prášek do pečiva či droždí, bezlepkovou mouku a lískové ořechy nebo mleté mandle a pořádně promíchejte. Přidejte nasekanou čokoládu.
Těsto opatrně nalijte do formy, jemně poklepejte, aby se povrch dobře vyrovnal a rozbily se největší bubliny a vložte do trouby. Pečte asi 45 – 50 minut , nebo dokud z prostředku nevytáhnete téměř čisté párátko. Než dezert vyndáte z trouby, chvíli počkejte.
Jelikož se nejedná o piškotový dort jako takový, lze tento čokoládový dort bez cukru, jíst mírně teplý. Ponecháte-li ho v lednici získá skoro texturu brownies. Jeho intenzita se skvěle snoubí s aromatickou kávou. Udělejte si ji hořkou a navrch dejte sladkou šlehačku. Vytváří velmi dobrou variaci s červeným ovocem a jahodami v přírodním nebo v kompotovém či domácím džemu.