Brokolice
[dropcap]N[/dropcap]ení tomu tak dávno, kdy byla v našich končinách brokolice a její pozitivní vliv na zdraví velkou neznámou. Ještě na začátku 20. století se bez ní česká kuchyně obešla, ale hned poté, co se k nám dostala z jižní Evropy, jsme si ji zamilovali. V současné době na brokolici, která patří mezi tzv. moderní zeleninu, nedají dopustit především příznivci zdravého životního stylu.
Proč je brokolice tak zdravá?
Důvod je prostý, brokolice obsahuje široké spektrum důležitých látek. Kupříkladu hořčík – minerál, který je důležitý pro správné fungování svalové soustavy a srdce, ovlivňuje tvorbu hormonů a přenos nervových vzruchů.
Další významnou složkou brokolice je vláknina. Bez té by se zase neobešel náš trávící systém. Vláknina zabraňuje ochabování střev, posiluje vrstvu epitelu sliznice střev a působí jako prevence proti vážným střevním onemocněním. Samozřejmě i proti rakovině střev, která Čechy ohrožuje jako žádný jiný národ.
V brokolici nechybí ani vitamín C, který nám přijde vhod především v chladnějším podzimním a zimním období. Jste-li náchylní na nachlazení, pravděpodobně jste svému organismu nedodali dostatek vitaminu C.
Brokolice je známá také pro vysoký podíl draslíku. Ten snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh a je nezbytný pro dobré fungování srdce. Konzumace brokolice je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.
Jak pěstovat brokolici?
Pěstování brokolice není náročné, dokonce ještě méně než pěstování květáku. Brokolice dobře snáší výkyvy teplot a nemá problém s horkými letními dny ani s chladnějším nástupem podzimu. Vysévá se ze zesečen či sadbou sazenic. V létě ji nezapomeňte vydatně zalívat a jako hnojivo použijte hnůj nebo kompost.
Použití brokolice v kuchyni je pestré
Jak připravit brokolici? Receptů je tolik, že vám bude trvat pěkně dlouho, než všechny ochutnáte. Z brokolice se dělají polévky, nákypy, zeleninové krémy… Může se vařit, zapékat nebo jíst syrová jako příloha. Budete-li ji vařit, nepřevařte ji! Ztratila by celistvost, chuť a především důležité vitamíny. Ideálním způsobem přípravy je vaření v páře či ve vodě na mírném ohni. V průběhu přípravy brokolici kontrolujte vidličkou, zda není rozvařená. Přidáte-li do mírně osolené vody i špetku fenyklu, zabráníte nepříjemnému nadýmání po konzumaci.