Carpaccio z červené řepy
[dropcap]Č[/dropcap]ervená řepa u nás bývá často opomíjenou zeleninou. Pro někoho je známá jen jako sterilovaná podávaná k zapečeným těstovinám. Její využití je však daleko rozmanitější. Konzumuje se syrová, vařená nebo pečená. Dala by se nazvat elixírem mládí pro svoje omlazující a detoxikační účinky. Může nahradit i ty nejdražší krémy, které jsou na trhu. Dá se hravě vypěstovat, ale je celoročně dostupná v každém obchodě. Nejen, že prospívá pleti, ale také chrání před lámavostí vlasy a nehty. Prospívá při problémech s anémií a kornatění cév. Působí preventivně proti vzniku rakoviny a zároveň pomáhá při rekonvalescenci poléčí této zákeřné nemoci.
Jídelníček si můžeme oživit Carpacciem z červené řepy.
Co budeme potřebovat:
[starlist]
- 2 červené řepy velikosti pěsti
- 100 ml olivového oleje
- 2 lžíce květového medu
- 1 lžíce pískového cukru
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce 100% pomerančového džusu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 3 cm špalík čerstvého zázvoru
- tymián, sůl, pepř
- 15 dkg čerstvého kozího sýra
[/starlist]
Postup přípravy:
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do hrnce dáme převařit ocet s cukrem, přidáme med, pomerančový džus, tymián, olej, pepř se solí a sojovou omáčku. Směs rozšleháme a přilijeme do ní šťávu z nastrouhaného a vymačkaného kořene zázvoru. Do takto připravené marinády ponoříme plátky červené řepy. Řepa musí být ponořená celá. Necháme ji odpočíva minimálně do druhého dne v chladničce, lepší je ji odležet na dva dny. Poté okapané plátky naaranžujeme na talíř a ozdobíme hrudkami měkkého kozího, ještě můžeme posypat piniovými semínky. Takto připravený pokrm bude lahodit nejen chuťovým buňkám, ale i oku.
Dobrou chuť!