cervena repa
Vaření

Červená řepa s křenem

[dropcap]Ř[/dropcap]epa je zdravá, víme? A syrová je jako stvořená do salátů. Můžete ji zkombinovat s česnekem, zelím, křenem, jablky, ořechy a pomeranči. Směsice chutí vás příjemně překvapí a vaše chuťové buňky budou nadšené. U nás je ale nejoblíbenější kombinace červené řepy a křenu. V průběhu letních měsíců ji oceníte jakožto přílohu k masu a v zimě vám dodá široké spektrum potřebných vitamínu. Tak co vám brání v tom, abyste si pochoutku připravili třeba hned teď? Příprava je rychlá a my vám prozradíme, jak na to. Samozřejmě můžete zavařovat s menším množstvím ingrediencí, než které uvádíme my.

cervena repa

Ingredience

[starlist]

  • 4 kg červené řepy
  • 2 l vody
  • 500 ml jablečného octu
  • 40 g soli
  • 200 g cukru
  • lžíce fenyklu
  • křen (půl kořene)

[/starlist]

Postup přípravy:

Očistěte řepu, vařte ji tak dlouho, dokud nezměkne a nechte ji vychladnout. Mezitím si nastrouhejte křen (na jemno) a připravte si nálev. Přidejte do vody ocet, sůl, cukr a fenykl a nechte směs projít varem. Poté vyčkejte, až nálev mírně vychladne.

Jakmile vychladne řepa, oloupejte ji a nakrájejte na kostičky (nebo ostrouhejte – záleží na tom, jak se vám lépe konzumuje). Do připravených sklenic skládejte vrstvu řepy a vrstvu křenu, pěkně „na střídačku“. Nakonec obsah zalijte nálevem (s fenyklem či bez, je to na vás).

Rozhodnete-li se červenou řepu s křenem zavařit, pak směs sterilizujte po dobu cca 20 min při 80°C. V opačném případě můžete sklenici uchovat v lednici po dobu až jednoho měsíce. Do lednice ji umístěte až poté, co ochladne.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *