Červená řepa s křenem
[dropcap]Ř[/dropcap]epa je zdravá, víme? A syrová je jako stvořená do salátů. Můžete ji zkombinovat s česnekem, zelím, křenem, jablky, ořechy a pomeranči. Směsice chutí vás příjemně překvapí a vaše chuťové buňky budou nadšené. U nás je ale nejoblíbenější kombinace červené řepy a křenu. V průběhu letních měsíců ji oceníte jakožto přílohu k masu a v zimě vám dodá široké spektrum potřebných vitamínu. Tak co vám brání v tom, abyste si pochoutku připravili třeba hned teď? Příprava je rychlá a my vám prozradíme, jak na to. Samozřejmě můžete zavařovat s menším množstvím ingrediencí, než které uvádíme my.
Ingredience
[starlist]
- 4 kg červené řepy
- 2 l vody
- 500 ml jablečného octu
- 40 g soli
- 200 g cukru
- lžíce fenyklu
- křen (půl kořene)
[/starlist]
Postup přípravy:
Očistěte řepu, vařte ji tak dlouho, dokud nezměkne a nechte ji vychladnout. Mezitím si nastrouhejte křen (na jemno) a připravte si nálev. Přidejte do vody ocet, sůl, cukr a fenykl a nechte směs projít varem. Poté vyčkejte, až nálev mírně vychladne.
Jakmile vychladne řepa, oloupejte ji a nakrájejte na kostičky (nebo ostrouhejte – záleží na tom, jak se vám lépe konzumuje). Do připravených sklenic skládejte vrstvu řepy a vrstvu křenu, pěkně „na střídačku“. Nakonec obsah zalijte nálevem (s fenyklem či bez, je to na vás).
Rozhodnete-li se červenou řepu s křenem zavařit, pak směs sterilizujte po dobu cca 20 min při 80°C. V opačném případě můžete sklenici uchovat v lednici po dobu až jednoho měsíce. Do lednice ji umístěte až poté, co ochladne.
Přejeme vám dobrou chuť!