Co dělat s úrodou – jak jí zvládnout rok co rok? 2
Splnili jste si sen a máte malou nebo velkou zahrádku se záhonky, na kterých něco pěstujete? Většinou to jsou klasické plodiny jako jahody, maliny, ostružiny, rajčata, okurky, možná pažitka, ředkvičky, hlávkové saláty, hrášek, mrkev, česnek a mnoho a mnoho dalšího. Na stromech najdete třešně, višně, hrušky, jablka, meruňky, švestky, ořechy a podobně. Původní plán a cíl byl pěstovat pro vlastní spotřebu, ušetřit a domácí chutná daleko lépe, než z obchodu. Úroda si však dělá, co chce, a tak se rok co rok zvětšuje, vy už nevíte, co s ní dělat a kamarádi a známí mají také plno úrody, když ne vlastní, tak té od vás.
Zavařit jí s pomoci hrnce
Zavařovací hrnec není věcí, kterou využijete jednou ročně, kdy zavařujete okurky nebo třeba kompoty. S ním se dá doslova kouzlit a připravit mnoho užitečných věcí, které vám budou chutnat a sloužit během celého roku. V tomto hrnci totiž můžete udělat kompoty, ale také marmeládu, džemy, připravit si mošty, ovocné šťávy, případně umí pomoci zavařovat masové pokrmy nebo také paštiku. Využití je opravdu široké!
Dělejte zmrzliny
Máte rádi ovocné zmrzliny a často je kupujete do mrazáku? Už nemusíte, připravte si zmrzlinu doma! Jednoduše, z ovoce, které máte rádi. Můžete vyzkoušet hned několik variant – smetanové zmrzliny, které bývají tučnější, nebo můžete čistě jen zmrazit sladké ovoce, vložit do připravených tvořítek zmrzliny a zamrazit. Někteří přidávají trochu cukru, ale postup je na vás. Zmrzlinu vytáhnete vždy, když je příležitost či chuť.
Usušte ovoce
K tomu je zapotřebí sušička na ovoce. A nejen ovoce, můžete sušit také zeleninu, houby, bylinky a podobně. Díky sušení, což je velmi šetrný proces, si v sobě udrží vysoký obsah vitamínů a minerálů, zmenší se objem a vy tak můžete večer, namísto mlsání chipsů nebo tyčinek vytáhnout sušené jablka, švestky nebo hrušky.