Vaření

Cupcakes

Cupcakes snoubí geniální spojení vláčného muffinu s máslovým krémem a dávají tak vzniku malému dortíku, kterému nikdo neodolá.

Cupcake [kapkejk] je malý dort připravený k servírování jedné osobě, který může být upečen v papírovém nebo alobalovém košíčku. Stejně jako u větších dortů se používají různé polevy a ozdoby. Doslova by se dal přeložit jako „hrnečkový dort“, což v podstatě díky své velikosti je. První zmínka o cupcakes pochází už z roku 1796. Recept na dortík, který měl být pečen v malých papírových košíčcích, byl napsán v knize americké kuchařky Amelie Simmonsové. Termín cupcake byl poprvé použit roku 1828. Cupcake by se dal popsat také jako muffin ozdobený krémem. Může mít všechny možné příchutě, od klasické dvojky – kakaového s čokoládovým krémem a světlého s máslovým krémem, až po originální cupcakes s ovocem, plněné marmeládami, čokoládou, nebo i lentilkami, zdobené do všemožných tvarů, svatební cupcakes a v neposlední řadě také cupcakes na slano. My se tu ale nebudeme zabývat nějakými specialitami, naopak si představíme základní recept na světlé cupcakes s máslovým krémem a představivost už nechám na vás. Aby to přece jen nebyly úplně obyčejné cupcakes, přidala jsem trochu marmelády jako náplň.

Pro toho, kdo někdy pekl muffiny, bude tento recept úplnou banálností. Ten, kdo dělá muffiny, nebo cupcakes poprvé, ho určitě zvládne bez menších obtíží. Na muffiny si připravíme dvě mísy, v jedné smícháme suché ingredience, v druhé ty tekuté, pak to dáme dohromady a plníme formy vyskládané košíčky. Případně dáme muffiny do košíčků až po upečení, nebo se obejdeme i bez nich. Pokud nemáte formu na muffiny, můžete těsto nalít přímo do košíčku, zde ale doporučuji použít dva košíčky v jednom, vzhledem k tomu, že je těsto poměrně těžké a košíčky by se pak rozplácly. Nezapomeneme mezi těsto přidat marmeládu, výborné jsou také kousky čokolády, které můžeme vmíchat přímo do těsta.

Mezitím, co se pečou muffiny, připravíme si máslový krém. Nečekaně je hlavní surovinou máslo, které si vyšleháme a mezitím přidáváme cukr, vanilku a trochu mléka. Krém navršíme na muffiny podle libosti (já mám ráda spoustu krému). Na závěr můžeme cupcakes dozdobit kouskem ovoce, nebo je můžeme posypat cukrářským zdobením, či grankem.

x_MG_3178

Čas: 50 minut    Množství: 16ks              Náročnost: snadné

Muffiny

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 čajové lžičky prášku na pečení
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¾ hrnku cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • marmeláda

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 200°C a připravíme si formu na muffiny vyloženou košíčky.
  2. Ve velké míse smícháme dohromady suché suroviny – mouku, pečící prášek, sůl a cukr. Uprostřed si vytvoříme důlek.
  3. V menší míse rozmícháme vejce, přidáme mléko a olej a znovu promícháme.
  4. Tekutou směs nalijeme do suché směsi, lehce a krátce promícháme. Směs by měla být lehce hrudkovitá.
  5. Formu naplníme asi z poloviny těstem, opatrně přidáme lžíci marmelády a doplníme těstem asi do ¾ formy.
  6. Pečeme asi 20 minut do zlatova. Muffiny i s košíčky vyndáme z formy a necháme vychladnout.

Máslový krém

  • 10 polévkových lžic másla
  • ¾ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce mléka

Postup:

  1. Máslo vyšleháme do hladké, homogenní hmoty.
  2. Přidáme vanilkovou esenci a po trochách opatrně zašleháváme cukr.
  3. Nakonec přidáme po lžících mléko a na nejvyšším výkonu šleháme do tuhého krému.
  4. Krémem naplníme zdobící sáček a ozdobíme jím muffiny.
  5. Nakonec můžeme posypat například cukrářským zdobením, nebo ozdobit ovocem.

x_MG_3147

x_MG_3149

x_MG_3167

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *